Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
  • Alles
  • Young - 193 Reviews
  • Snow - 73 Reviews
  • Surf - 282 Reviews
  • Kite - 28 Reviews
  • Family - 74 Reviews
  • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
  • Meest behulpzaam
  • Meeste sterren
  • Minste sterren
  • Nieuwste review
  • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Cohan van Dijk!

Neem een kijkje in het leven van big air kiter Cohan van Dijk!

  • Leestijd: 6 minuten

Ripstar kreeg de kans om Cohan van Dijk te interviewen tijdens zijn kite trip naar Tarifa. Deze rijzende ster in het big air kitesurfen vertelt jou alles over waarom big air zo tof, zijn succes en gewoon lekker over zichzelf!

Naam: Cohan van Dijk
Leeftijd: 21
Nickname: Big C
Favoriete bestemming: Kaapstad
Welk board ride je: North Atmos Carbon 136
Instagram: cohan_vandijk

Hi Cohan, je bent aangekomen in Tarifa om te trainen en deel te nemen aan twee wedstrijden. Wat tof je hier in Andalusië te ontmoeten! Levante is de wind die je als kiter in Zuid Spanje nodig hebt. Kun je uitleggen wat Levante wind is en waarom het ervoor zorgt dat Tarifa zo een goede kite spot is?
Tarifa is het kite mekka van Europa omdat er vaak extreem harde wind waait. Je hebt hier aanlandige wind en golven. Dat maakt deze spot uniek. April tot juli staat in het teken van kite evenementen. Veel pro-kiters komen hier samen om te trainen en mee te doen aan wedstrijden.

Je komt uit Schagen en bent op jonge leeftijd begonnen met watersporten. Neem ons mee in jouw wereld, hoe begon jouw passie voor kiten? 
Mijn vader was altijd aan het windsurfen. Toen kiten begon op te komen heeft hij zijn windsurf spullen verkocht en is hij begonnen met kiten. Zijn passie voor watersporten was groot. Bij mij was dat anders. Ik heb lang gezocht naar een sport die bij mij paste. Ik probeerde voetbal, scouting, boxen en fietsen. Maar toch bleef ik elke keer met mijn vader mee naar het strand gaan om te kijken wat hij daar allemaal uitspookte op het water. Vanaf het moment dat ik kon zwemmen heeft mijn vader me leren kiten, midden in de winter. Dat waren vaak ijskoude sessies. In het begin was het vooral voor het plezier, maar toen ik eenmaal de Redbull Megaloop had gezien, wist ik; dit wil ik ook! Vanaf dat moment zijn we gaan trainen. Ik merkte dat mijn level niet ver van het niveau op de NK Big Air lag en besloot mee te doen. Met mijn eerste wedstrijd kwam ik in de semi-finals. Daarna ging het snel. Ik stopte al mijn energie in het kiten en mijn vader deed er alles aan om me professioneel kiter te laten worden.

Je bent begonnen met freestyle en daarnaast was je ook veel aan het wakeboarden. Waarom ben je overgestapt op big air?
Wakeboarden deed ik na school. Voor mij was het een perfecte wateractiviteit wanneer er geen wind was. Maar freestyle kiten is altijd mijn prioriteit geweest. Ik kon me er goed in vinden maar ben er nooit uitstekend in geweest. Om die reden vond ik het na een tijdje ook niet meer leuk. Mijn motivatie was weg en ik begon te twijfelen aan wat ik wilde doen. Ik nam een rustjaar om na te denken. Na dat jaar begon ik langzaam weer met kiten en vond ik mijn plezier terug. Freestyle stond toen eigenlijk stil qua tricks. De piek was wel een beetje bereikt en er was geen professionele carrière in te maken. Mijn focus ging daarom naar big air. Hierin is die piek nog lang niet bereikt en kun je goede sponsorcontracten binnenhalen. Dit motiveert mij om te knallen en het extreme op te zoeken.

Wat onderscheidt jouw stijl van andere kiters? 
Ik probeer mijn trick altijd smooth uit te voeren en gecontroleerd te bewegen. Daarnaast wil ik het plezier wat ik op het water ervaar overdragen op anderen.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?
Uit de kite scene. We hebben nog lang niet alle mogelijkheden bereikt en dat lijkt ook nog lang niet te gebeuren. Dit inspireert mij om te blijven trainen en nieuwe dingen te proberen.

Beïnvloed je freestyle- en wake ervaring jouw big air prestaties? 
Natuurlijk helpt mijn achtergrond maar voor het niveau wat nu bereikt wordt, denk ik dat direct met big air beginnen een groter voordeel geeft. Aangezien je eerst bepaalde basis big air tricks onder de knie moet hebben om verder te kunnen. Het trainen daarvan duurt lang en is moeilijk. Een tijd terug werd freestyle nog gemengd met big air, maar dat lijkt nu toch wel weg te vallen.

Wat maakt big air zo gaaf?
Big air is hoog, extreem, snel en blessuregevoelig. De bedoeling van big air is om zo hoog mogelijk te springen en terwijl zoveel mogelijk tricks te doen. Board off, rotaties, loops en nu zelf double loops. Big air kan alleen met veel wind, vanaf ongeveer 25+ knopen. Om zo hoog te kunnen springen heb je namelijk veel kracht nodig. Wij springen tot wel 30+ meter hoog. Het wereldrecord staat op 35 meter. Je vlieger met zoveel kracht vasthouden en dan de lucht inschieten, dat is pure adrenaline!

Wat vind je van de evolutie van strapless big air?
Strapless big air is super sick en moeilijk! Vet om te zien en heel extreem. Niks voor mij, maar goed voor de sport om te laten zien dat de kite mogelijkheden eindeloos zijn. De strapless pro’s pushen net zo hard als wij op onze twintips. Daar kan ik alleen maar respect voor hebben!

Cohan in actie!

Hoe vind je rust in het oog van de storm? 
Ik ben onwijs druk in mijn hoofd en in mijn lijf. Alles wat druk is om me heen brengt mij juist tot rust en in uiterste concentratie. Veel wind, drukke muziek en veel dingen ondernemen. Daarnaast is het een kwestie van ervaring. Hoe vaker je met extreme wind op het water staat, hoe beter je er mee om leert gaan. Ik realiseer me dat hoe rustiger ik in de lucht en op het water ben, hoe beter mijn tricks gaan. Met big air wil je snel zijn en goed landen. Paniek gaat je hier niet bij helpen. Stap voor stap denken, die landing komt dan vanzelf wel.

Wat doe je als er geen wind is?
Als er geen wind is, geef ik interviews als deze. Nee hoor, grapje. Ik ga naar de gym of onderneem activiteiten met andere mensen. Ik ben een sociaal dier, dus ik probeer niet alleen te zijn en mijn leven gezellig te maken. Make it a life to remember!

Begin dit jaar heb je Mystic en North aangetrokken. Twee grote sponsoren. Een droom die uitkwam? 
Het was voor mij een hele moeilijke keuze om over te stappen qua sponsors, Naish en Prolimit zijn er altijd voor mij geweest. Maar werken met North en Mystic is toch wel next level. Daar kwam ik pas achter toen ik feitelijk in het team zat. De ‘familie’ en support die ik krijg is echt insane. Meer dan waar ik ooit van had kunnen dromen.

Hoe is het je gelukt om de support van deze grote merken te krijgen?
Ik zou niet zeggen dat het gelukt is, maar natuurlijk moet het wel op je pad komen. Dat pad creëer je zelf. Mijn eerste kites waren van Naish. Langzaam werd ik voor het eerst gesponsord door Van den Berg waar ik korting kreeg op mijn vliegers. Daarna kwam de deal met Soul Surf en via hen ben ik weer op de radar van Naish International gekomen. Na vier jaar varen voor Naish werd ik ontdekt door North en Mystic, een van de grootste merken in de kite wereld.

Je dromen werden al gauw een nieuwe realiteit. In januari won je de Big Air Kite League in Kaapstad. Was het je nieuwe Orbit kite van North die jou een eerste plaats op het podium heeft bezorgd of heb je enorm hard getraind?
De Big Air Kite League in Kaapstad winnen was een behoorlijke opgave. Een droom die uitkwam na hard trainen. Het was de eerste competitie die ik deed met mijn nieuwe vliegers. Deze wedstrijd winnen was dus een mooie start met mijn nieuwe sponsors. Gear speelt een grote rol, maar het is de rider die moet winnen. Het zijn de verschillende elementen die op het juiste moment samenkomen.

Hoe ziet je big air setup er uit?
Ik vaar Orbit. Een van de beste big air kites op de markt. Samen met de Atmos pro 136 en mijn Mystic Stealth harnas.

Welke lijnlengte vaar jij? 
Ik vaar over het algemeen met 22 meter lijnen.

Wat is precies het effect van de verschillende lijnlengtes?
Afhankelijk van je doel wissel je af. Met 10 a 12 meter lijnen gaat je kite lekker laag en voor foto’s is dit extra spectaculair. Hoe langer je lijnen, hoe minder gevoel je hebt in je vlieger. Daarom vaar ik 22 meter in plaats van 24 meter lijnen. Zo heb ik iets meer gevoel in de vlieger en reageert hij direct.

Welke app gebruik je om kite condities te voorspellen en op welke factoren let je?
Voor de wind kijk ik op Windy en Windguru. Wanneer ik wakker word, check ik de wind in de landen om me heen. Ik kijk dan naar de paarse kleuren op de kaart. Het liefst zie je hoge cijfers in knopen en golven. Regen wil je liever niet.

Samen met een aantal pro-kiters heb je een kite trip naar Egypte gemaakt. Op een cruiseschip zijn jullie op de meest epic kite spots geweest. Hoe was dit avontuur?
Mijn reis naar Egypte was waanzinnig. We verbleven een aantal nachten midden op de oceaan. Afgesloten van de buitenwereld, zonder internet. Veel van mijn werk en contact is online, dus voor mij betekent het hebben van geen internet een diepe kalme rust. Omringd door water, wind en zeedieren. De perfecte kite trip!

Voor onze blog zijn we ook in de wereld van pro-kiters Stig Hoefnagel en Pippa van Iersel gedoken. Hoe is de verstandhouding tussen de pro’s?
Eigenlijk is het één grote familie. Iedereen kent elkaar en ziet elkaar op de werkvloer. In ons geval is dit het strand. Natuurlijk willen we allemaal de beste zijn, maar we ondersteunen en helpen elkaar ook. Tijdens een wedstrijd is het voor mij een ander verhaal. Dan ben ik geconcentreerd en denk alleen aan mezelf. Op zo een dag is iedereen mijn aartsrivaal.

Wat drijft je om als jonge atleet jezelf zo hard te pushen?
Het kiteleven is voor mij miljoenen waard. De vrienden en de familie die ik om me heen heb verzameld betekenen alles voor mij. Ik hou van progressie, de beste zijn in wat ik doe. Op zoek gaan naar waar mijn grenzen liggen en wat ik kan bereiken door zoveel mogelijk uit mezelf te halen. Uiteindelijk is het leven een spelletje en ik wil het uitspelen.

Grote plannen voor de tweede helft van 2023?
Veel reizen, trainen en zoveel mogelijk wedstrijden meepakken. Daarnaast toffe fotoshoots doen.

No signs of slowing down. Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Mijn doel is om zo lang mogelijk in de kitewereld actief te blijven. Op het moment dat ik niet meer op topniveau zou kunnen presteren, dan zou ik graag in een designrol of team management positie willen zitten.

Adrenaline-junk of sportverslaafd?
Beide! Adrenaline heb ik nodig en haal ik uit sport of spannende situaties. Ik ben constant bezig met progressie. Ik wil en moet beter presteren dan de vorige keer Ouder worden en de dag tegemoet zien komen waarop mijn level omlaag gaat is mijn grootste angst.

Meest narly crash?
Dat moet deze crash zijn.

Kiteblunder?
Door de lijnen van een klant op een dealer meeting springen. Hahaha!

Top 3 favoriete kite spots?

  • Blouberg, Zuid Afrika
  • Balneario, Tarifa
  • Tatajuba, Brazil

Levensmotto?
Smile! Enjoy your ride.

Fun fact over jezelf!
Mijn lievelingskleur is roze. Ik houd niet van alcohol.

All-time hero?
Iedereen die begint met kiten!

Tot slot, welk advies zou je iemand geven die wil beginnen met kitesurfen?
Probeer het niet want dan stop je nooit meer! Nee grapje. Als jij je hoofd leeg wil maken en toffe avonturen wilt beleven, ga dan kiten. Het zal je leven veranderen en een inspirerende leefstijl brengen.

Interview & tekst Nicole Scheerens

 

Ontdek al onze stories: