Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 28 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

Alles over surfen op Barbados en de Barbados Surf Pro

Ripstar’s Chris is op het Caribische eiland Barbados voor de Barbados Surf Pro. Hij interviewde daar Christopher Clarke, één van de organisatoren van het event. Ze kletsen kort over het evenement en over surfen op Barbados. Chris is blij Clarke even te kunnen spreken: je merkt aan de snelheid waarmee iedereen rondrent dat er nog veel moet gebeuren. Leer meer over surfen op Barbados, het evenement en de beste surf spots.

Christopher Clarke en Louis zijn long-time surfers op Barbados, en organiseren al jaren surfwedstrijden op het eiland. De laatste jaren heeft de WSL zijn oog op het event laten vallen en zijn ze daarbij betrokken geraakt. Dit jaar is de Barbados Pro geüpgraded van een WSL QS 3.000 naar een WSL QS 5.000 event. Dat betekent dat het voor de ruim 100 surfers een nog grotere kans kan zijn om écht te scoren, en volgend jaar te surfen op de wereldkampioenschappen – de beroemde Challenger Series en de Championship Tour. Surfers die denken een kans te maken, komen uit heel Noord-Amerika naar Barbados voor het event.

Wordt er veel gesurfd door de bewoners van Barbados?
“Nee, de meeste mensen weten niet hoe ze moeten zwemmen. Ze zijn opgegroeid met het idee dat de oceaan over het algemeen onveilig is en dat ze er in niet moeten zwemmen. Ze komen wel kijken naar de competitie, zeker nu het evenement gegroeid is. Toch blijft surfen een niche sport, en de meeste Bajans zullen niet snel gaan surfen.

Was het dan moeilijk om een wedstrijd op te zetten in Barbados?
“Ja dat was niet makkelijk. We hebben een tijdje een Caribisch-breed surfevenement georganiseerd. Echter, er werd niet genoeg subsidie meer gegeven, waardoor we daarmee moesten stoppen. Daarom heb ik mij nu fulltime gefocust op de BSA (Barbados Surf Association). Er wordt nu wel soms weer gesproken over een Caribisch-breed evenement.”

Is het moeilijk om subsidies te krijgen?
“Het was erg moeilijk, maar sinds surfen een Olympische sport is geworden is er veel meer geld beschikbaar.”

Hoe zit het met surfcamps, zijn die te vinden in Barbados?
“Op zich wel, er zijn surfscholen. Er zijn nog geen complete surfcamps, maar je kunt zeker wel afspraken maken met een surfschool en die kunnen je dan helpen aan een accommodatie. Er was een groot surfcamp, Zed Surfers. Zij zijn ermee gestopt, omdat de eigenaar heel veel kinderen heeft gekregen (lacht).”

Wat zijn de beste beginnersgolven in Barbados?
“Alles aan de zuid- of westkust. Dit zijn gemakkelijke golven, je ziet zo waar je kunt surfen, en er zijn genoeg surfscholen om je een board te verhuren.”

Barbados Surf Pro

Is er een markt voor surfgefocuste reizen?
“Ja zeker, er zijn een aantal bedrijven die er wel in ondernemen. Rond Oistins en Freights Bay vooral, daar zitten surfspots die voor alle niveaus werken (zuiden van Barbados). Er is wel ruimte voor verbetering. Aan de oostkant, waar de grote, professionele surf is, zijn er minder hotels en accommodaties. Soup Bowl, dé world-class wave van Barbados, is groot geworden omdat Kelly Slater ooit heeft gezegd dat het de beste golf ter wereld is. We zenden het huidige event tegenwoordig uit met een webcast – dat helpt echt enorm om de surf break bekender te maken bij het grote publiek. De webcast is ook enorm gegroeid, van 100.000 kijkers in het begin, tot 12 miljoen nu.”

Waarom kijken mensen graag naar het surfen bij Soup Bowl, denk je?
“Omdat het de beste golf van Barbados is, denk ik. Of, nou ja, omdat mensen dat denken in ieder geval.”

Wat is volgens jou de beste golf van Barbados?
“Dat ga ik jou natuurlijk niet vertellen, dat is geheim (lacht)! Er zitten ongeveer 30 tot 40 goede spots aan de East Coast en er zijn veel plekken waar nog nauwelijks mensen surfen.”

Komende dagen zullen we wat beelden delen van de contest en van de surfers daar. Wil je de Barbados Pro nu al live kijken? Dan kan via de WSL.

Lees verder:

Meer verhalen