De Wereld van: Tom Boelsma
In dit exclusieve interview met meervoudig Nederlands kampioen Tom Boelsma kom je alles te weten over zijn dus verre carrière, zijn passie voor surfen en visie voor de toekomst!
Vandaag hebben we de eer om te spreken met Tom Boelsma, een van de meest getalenteerde surfers van Nederland. Veelvoudig Nederlands surf kampioen, een prestatie die hem stevig op de kaart heeft gezet in zowel de Nederlandse als de Europese surfscene. Bekend om zijn krachtige manoeuvres en indrukwekkende sprays, blijft Tom de lat steeds hoger leggen als een van de meest veelbelovende surfers van Noord-Europa. We praten met hem over zijn carrière, zijn passie voor surfen, en wat de toekomst voor hem in petto heeft.
• Naam: Tom Boelsma
• Geboren: 19 december 1997
• Nickname: Tomboe/Thomas
• Favoriete surfspot: Hossegor/Supertubos
• Welke board(s) surf je: Sharp Eye Storms Epoxy
• Goofy of regular: Regular
• Instagram: @tomboelsma
Hi Tom, tof dat je even tijd voor ons maakt! Hoe gaat het met je?
Superleuk dat jullie dit interview met mij willen doen! Het gaat goed! Afgelopen weken ben ik veel op reis geweest voor internationale wedstrijden en sinds kort weer terug in Nederland.
Je bent terug van een droom-surfreis naar Indonesië met je zus Mirna Boelsma. Hoe was het om samen met haar zo een bijzondere reis te maken en jullie gedeelde passie voor surfen te ervaren?
Supergaaf! Deze trip stond al een tijdje op de planning, maar het kwam er steeds niet van om samen te gaan. In de winter was ik er zelf al geweest, maar ik wilde graag terug in het droge seizoen, wanneer de swell nog veel groter kan zijn. Deze keer hadden we echt geweldige golven. De ene na de andere grote swell kwam binnen, waardoor we veel spots konden surfen die alleen met een flinke swell werken, zoals Desert Point en spots op Nusa Lembongan.
Wat bewonder je aan Mirna?
Wat ik van Mirna leer is haar doorzettingsvermogen en vastberadenheid om altijd voor haar doelen te gaan. Ze kan zich volledig focussen op een doel en geeft daar alles voor, wat ontzettend inspirerend is. Dat geeft mij weer extra motivatie!
Je bent opgegroeid in Scheveningen waar je vader Menno Boelsma (oud Olympiër 500-1000 m schaatsen) ook een grote passie had voor wind- en golf surfen. In de zomer was de familie Boelsma altijd op het strand te vinden. Toen je ongeveer zeven jaar oud was, duwde je vader jou en Mirna voor het eerst op zijn longboard de golven in. Na die eerste ervaring op een surfboard waren jullie meteen verkocht aan het surfen. Hoe is het vanaf dat moment verder gegaan, en hoe ben je uiteindelijk in het Nederlandse Surfteam terechtgekomen?
In het begin was ik nog volop met voetbal bezig en stond ik elke zaterdag en drie keer per week op het veld. Af en toe ging ik wel surfen, maar ik merkte dat Mirna steeds kon gaan surfen terwijl ik een wedstrijd of training had. Omdat ik het surfen steeds leuker begon te vinden, besloot ik uiteindelijk te stoppen met voetballen en me meer op surfen te richten. Vanaf dat moment ging ik, zodra er golven waren, surfen met mijn zus en mijn vader. Zelfs onze vakanties draaiden op een gegeven momenten uiteindelijk om surfen! Mijn ouders kochten een camper en vanaf jonge leeftijd reisden we langs de Franse en Spaanse kust, op zoek naar mooie golven en avontuur!
Je veroverde op jonge leeftijd al veel titels. Wat motiveert jou om als succesvolle jonge atleet tot het uiterste te gaan?
Wat me het meest motiveert tijdens een wedstrijd, is wanneer de golven perfect zijn en ik voel dat ik in die 20 minuten heat echt alles kan geven. Het is een enorme kick om precies op dat moment het beste uit mezelf te halen en te laten zien wat ik kan. De natuur, de spanning en de adrenaline zorgen ervoor dat ik volledig in het moment leef. In het begin was ik niet echt competitief van nature; voor mij draaide surfen vooral om plezier en vrijheid op het water. Maar na verloop van tijd ben ik steeds meer in die wedstrijdmentaliteit gegroeid.
Topsport vergt veel doorzettingsvermogen en focus. Wat heb je van je vader geleerd op dit vlak?
Ik was altijd enorm trots op mijn vader als hij zijn verhalen vertelde over zijn topsportcarrière en zijn deelname aan de Olympische Spelen. Hij was een topatleet in het schaatsen en had altijd de mindset om vol voor zijn doelen te gaan. Zijn doorzettingsvermogen en vastberadenheid hebben me echt geïnspireerd om ook meer uit mezelf te halen, zowel tijdens wedstrijden als in mijn trainingen. Die combinatie van het plezier in surfen en het competitieve element, dat ik steeds meer heb ontwikkeld, maakt elke wedstrijd voor mij een uitdaging waar ik met volle energie in stap.
Surfen in de Noordzee, en vooral in Nederland, vereist dat veel factoren perfect samenkomen. Hoewel Nederland misschien niet het eerste land is dat je in gedachten hebt als het gaat om surfen in Noordwest-Europa, biedt de uitgestrekte kustlijn op de juiste dag zeker mogelijkheden. Wat maakt het surfen van de onvoorspelbare ‘chocoladebruine’ golven in Nederland toch zo leuk?
De Noordzee is zeker geen gemakkelijke zee om te surfen! De kwaliteit van de golven hangt van zoveel factoren af, en de voorspellingen veranderen constant. Maar juist daarin zit die spanning. Het maakt je enorm enthousiast als de voorspellingen ineens fantastisch zijn. Als een surf-sessie onder bepaalde, zeldzame omstandigheden plaatsvindt, voelt het echt extra bijzonder. Het blijft je bij, en je vraagt je daarna steeds af: wanneer komt zo een sessie weer? Dat houdt de passie voor surfen in de Noordzee echt levendig.
De Nederlandse surf community is een levendige en groeiende groep van surfers die de surfcultuur in Nederland steeds verder op de kaart zetten. Met jouw toewijding voor surfen heb je een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en promotie van de sport in Nederland. Op welke manieren heeft de Nederlandse surf community jouw sportieve reis precies beïnvloed?
Ja, dat klopt! Mijn homespot, Scheveningen, heeft zeker een positieve invloed gehad op mijn surfen. Toen ik net begon, voelde het altijd fijn om daar te zijn, omdat iedereen uit de community zo enthousiast reageerde als ik als kleine grommet in het water lag. Ook de surfshop Hartbeach speelde een grote rol; ik kwam daar vaak om nieuwe boards en gear te bekijken. Bovendien zijn er vaak veel fotografen aan de vloedlijn aanwezig. Hun aanwezigheid zorgt ervoor dat er mooie beelden van onze sessies worden vastgelegd, wat natuurlijk ook een extra boost geeft.
Met de groeiende populariteit van surfen wereldwijd, zien we steeds meer wavepools opduiken. Met RIF010 heeft Nederland een wereldprimeur: de eerste wavepool midden in de stad Rotterdam. Je hebt deelgenomen aan de allereerste Rotterdam Surf Open. Hoe was het om deze urban waves te surfen?
Heel gaaf dat er eindelijk een wavepool in Nederland is. Zo’n pool is ideaal voor een land als Nederland, waar de golven vaak niet optimaal zijn en het soms wekenlang flat is. Wat de pool in Rotterdam extra bijzonder maakt, is de locatie: midden in het hart van de stad. Terwijl je in het water ligt, ben je omringd door hoge gebouwen, wat een unieke vibe geeft aan je surfsessie!
Zie je wavepools als een kans om je voorbereiding voor competities en presentaties naar een hoger niveau te tillen?
Ja, absoluut! In een wavepool kun je je veel beter concentreren op specifieke manoeuvres. Het zou geweldig zijn als we hier vaker konden trainen en er meer wavepools met verschillende soorten golven bijkomen. Internationaal zie je al dat er volop in wavepools wordt getraind, dus het zou fantastisch zijn als dat hier ook meer zou gebeuren.
De NK Surftour is begonnen. De finale zal dit jaar wederom weer plaatsvinden in Vieux Boucau, Frankrijk. Hoe bereid je je voor deze spannende competities?
Allereerst hoop je natuurlijk dat de golven tijdens zo een weekend goed zijn. Je krijgt pas een paar dagen van tevoren een idee van wat je kunt verwachten. Door de jaren heen heb ik veel ervaring opgedaan tijdens verschillende wedstrijden. Onlangs vond de NK Surftour plaats in Scheveningen, waar ik 3e ben geworden en daarmee heb ik me gekwalificeerd voor de finale in Frankrijk. Daar ga ik het in verschillende heats opnemen tegen de top 4 van Scheveningen. Ik heb nu nog een paar weken om me voor te bereiden, dus de komende tijd zal vooral bestaan uit gym sessies en natuurlijk surfsessies, als er golven zijn!
Hoe pak je strategie en tactiek aan tijdens wedstrijden vol adrenaline en prestatiedruk?
De afgelopen jaren heb ik veel wedstrijdervaring opgedaan bij verschillende competities. Door al die wedstrijden begrijp ik steeds beter hoe het surfspel werkt. Vaak heb je maar 20 minuten om alles te laten zien, en dat kan best intens zijn. Van nature heb ik minder last van spanning en kan ik mezelf vaak goed kalm houden, zelfs onder druk.
Welke mentale voorbereidingstechnieken gebruik je om gefocust te blijven tijdens een wedstrijd?
Mijn techniek is eigenlijk om niet te veel voorbereidingstechnieken te gebruiken, waardoor ik niet al te gestrest raak, haha. Wat me enorm helpt, is als ik van tevoren heb nagedacht over waar ik in het wedstrijdgebied wil liggen en welk board ik ga gebruiken. Dit zorgt voor een hoop rust en vertrouwen.
Heb je een trainer? Gebruik je videoanalyse of andere technologische hulpmiddelen om jezelf te verbeteren?
Op dit moment heb ik geen coach, maar in de afgelopen jaren heb ik wel samengewerkt met verschillende coaches om aan tactieken voor wedstrijden te werken. Mijn vader filmde altijd de surfsessies van mij en mijn zus Na afloop keken we de beelden samen terug om ze te analyseren. Dit heeft me echt enorm geholpen!
Hoe krijg je nieuwe tricks en technieken onder de knie?
Veel surfen en niet opgeven totdat je de trick echt onder de knie hebt. Daarnaast kan het ook helpen om surf films of tips- en tricks-video’s te bekijken.
Waar haal je inspiratie vandaan?
Inspiratie haal ik vooral uit surf films en de surfers met wie je in het water ligt.
Wat onderscheidt jouw stijl van andere surfers?
Ik geloof dat elke surfer zijn eigen unieke stijl heeft. Als ik mijn stijl zou moeten beschrijven, zou ik zeggen dat er veel rust in zit en dat ik niet onnodig veel bewegingen maak.
Wat zou je nog willen verbeteren aan je prestaties?
Ik wil graag mijn frontside verbeteren en beter worden in airs! Een rechtse point break en een wavepool om airs te oefenen zouden daarvoor perfect zijn.
We hebben in korte tijd een enorme evolutie in de sport gezien. Wat is het volgende?
Je ziet de sport echt veranderen met de opkomst van verschillende soorten airs. Zelfs al bij de allerkleinsten. Het is indrukwekkend om te zien hoe deze jonge surfers al complexe tricks uitvoeren die vroeger voorbehouden waren aan de meer ervaren sporters. Dit is grotendeels te danken aan de komst van wavepools, waar ze de ideale omstandigheden kunnen creëren voor het maken van perfecte air secties. Hierdoor kunnen surfers zich beter voorbereiden en hun vaardigheden op een consistente manier verbeteren. Het verandert niet alleen de techniek van het surfen, maar ook de verwachtingen van wat mogelijk is in deze prachtige sport.
Je surfte afgelopen jaar veel krachtige golven en barrels over de hele wereld. De hold downs na een wipeout kunnen behoorlijk intens zijn, vooral bij een val op een rif of als je lang onder water blijft. Hoe blijf je in zulke situaties kalm?
Afgelopen jaar ben ik inderdaad veel hogere en intensere golven gaan surfen. Voor mij is het vooral belangrijk om me zelfverzekerd genoeg te voelen om het water in te gaan. Vaak doe ik dit door lang naar de golven te kijken, zodat ik een goed beeld heb van wat me te wachten staat. Tijdens het surfen probeer ik de juiste keuzes te maken, maar ik moet toegeven dat het soms ook misgaat, haha! Maar daar leer je alleen maar van.
Een voorbeeld hiervan was een sessie op Desert Point, tijdens mijn afgelopen Indo-trip, waar ik mijn rug behoorlijk heb opengehaald. Dat was wel even schrikken toen ik ineens overal bloed zag. Gelukkig droeg ik tijdens die sessie een helm, wat me een stuk meer vertrouwen gaf in het water.
Wat is je toekomstdoel?
Ik probeer alles uit het surfen te halen. Ik wil ontdekken hoe ver ik nog kan komen, maar alleen als ik het met plezier kan blijven doen. Dat vind ik het allerbelangrijkste. Als het surfen niet meer leuk voelt, zal ik het snel minder aantrekkelijk vinden. Nu surfen ook Olympisch is geworden, zou het heel tof zijnom daaraan mee te kunnen doen. Het is echt een grote droom, vooral na alle verhalen die mijn vader me heeft verteld over zijn ervaringen op de Olympische Spelen!
Een lifestyle vol surfen, reizen en trainen. Hoe bekostig je dit?
Het kost inderdaad behoorlijk wat. Op dit moment heb ik een aantal sponsors die me enorm helpen, zoals Quiksilver, Hartbeach, Livept en Reef. Financieel gezien moet ik echter nog veel zelf betalen, wat ik er natuurlijk graag voor over heb. Maar het betekent wel dat ik me niet volledig op het surfen kan richten, waardoor ik misschien niet alles eruit haal wat erin zit. Daarom zou het heel fijn zijn om een sponsor te hebben die ook financiële ondersteuning kan bieden voor mijn wedstrijden en trainingen!
Wedstrijd surfen of freeriden?
Allebei! Vind allebei echt super leuk! Zodra je een wedstrijd hebt gedaan kan je niet wachten op de volgende. Maar ook de surftrips waarbij je niet hoeft te denken aan prestatie zijn mega! Alleen maar goeie golven scoren en met je maten erin liggen is top!
Ik vind het beide echt super leuk! Zodra je een wedstrijd hebt gehad, kun je niet wachten op de volgende. Maar ook de surftrips waar je je geen zorgen hoeft te maken over prestaties zijn geweldig. Gewoon genieten van eindeloze goede golven en samen met je vrienden in het water zijn, dat is geweldig!
Jouw ingrediënt tot succes?
Probeer niet te kritisch te zijn op je eigen surfen, zodat je het plezier erin behoudt.
All-time surf hero?
Taj Burrow / Kelly Slater
Favoriete surf film of docu?
Modern Collective
Favoriete plekje in Scheveningen?
Hartbeach!
Levensmotto?
No Stress
Tot slot, welk advies zou je geven aan iemand die droomt van wedstrijd surfen op top niveau?
Ga ervoor! Geef niet op maar blijf vooral plezier houden in wat je doet!
Tekst en interview door Nicole Scheerens