De wereld van: Jessy van Wijk
Ontdek de wereld van de 18-jarige surfster Jessy van Wijk.
Ben je nieuwsgierig hoe het leven van een topsporter eruit ziet? We duiken in het leven van een aantal sporters uit de wereld van surf, wake en snow! Wat is er nodig om tot topprestaties te komen, zowel fysiek als mentaal? Wat is hun drive en waar vinden ze inspiratie? We gaan in gesprek met een aantal sporters en vragen hun stoke voor de sport met ons te delen. Deze keer: de Nederlandse Jessy van Wijk, een aanstormend talent in de surfwereld.
- Naam: Jessy van Wijk
- Leeftijd: 18 jaar
- Nickname: Jess
- Favoriete bestemming: Hossegor, Frankrijk
- Welke board(s) surf je: T.Patterson, Pyzel en Polen
- Goofy of regular: Goofy
- Instagram @jessyvanwijk
Aloha Jessy! Je bent pas 18 jaar en nu al derde op de NK surf tour. Neem ons mee in jouw wereld. Wanneer ben je begonnen met surfen en hoe kom je in het Nederlandse surf team terecht?
“In de zomer van 2017 stond ik voor het eerst op een surfboard, ik was toen net 13 jaar geworden en gelijk enthousiast. Sindsdien ben ik bijna iedere dag in het water te vinden op mijn homespot Scheveningen. Ik probeer zoveel mogelijk te trainen, ongeacht de condities. Nadat ik in september 2020 de finale van de Nederlandsche Kampioenschappen had gehaald bij de Open Women werd ik uitgenodigd voor een selectie voor het Nederlandse team. Zo ben ik officieel in het Nederlandse Team gekomen en sindsdien train ik daar iedere zondag mee.”
Hoe ben je begonnen met wedstrijd surfen?
“Vlak nadat ik begonnen was met surfen werd er in Scheveningen het Kids Surf Fest gehouden, een wedstrijd die puur draait om de fun. Ik schreef mij er zonder verwachtingen voor in en voordat ik het in de gaten had liep ik daar weg met een nieuw surfboard, mijn allereerste board als prijs voor “the most stoked kid”! Daarna heb ik hele winter gesurft en in het voorjaar stapte ik over op een kleiner board, mijn allereerste shortboard. Die zomer deed ik mee aan mijn allereerste Nederlandse Kampioenschap, toen nog puur voor de ervaring en het plezier. De volgende Nederlandse Kampioenschappen nam ik al snel serieuzer en zo werd ik in 2020 vierde in de finale bij volwassenen en in 2021 derde.”
Ben je een sportieve verliezer, of kunnen we dan beter maar even niet in je buurt komen?
“Ik houd het allemaal erg netjes hoor, feliciteer altijd de winnaars, maar mezelf moet ik dan even een poosje vooral niet tegenkomen, ik ben dan vooral aardig geïrriteerd naar mezelf.”
Je nam deel aan de eerste night surf competitie van Nederland in Scheveningen. Dat zag er spectaculair uit. Was het niet eng in die donkere en koude Noordzee?
“Het was in inderdaad in één woord spectaculair! Tegelijkertijd was het echt wel een stuk lastiger dan het er uit zag. Ondanks dat de pier verlicht was en er hierdoor licht scheen op de zee waren aankomende golven lastig te zien, waardoor golfkeuze een beetje tricky werd. Dit maakte het wel super spannend in de donkere zee. Uiteindelijk ben ik op de tweede plaats in de finale geëindigd.”
Hoe combineer je jouw surf carrière met school?
“Ik had het geluk om een hele flexibele school te hebben die erg met mij meedacht. Zo had ik een aangepast schoolrooster om meer te kunnen trainen en kreeg ik ook veel vrij voor trainingstrips en wedstrijden. Dit was natuurlijk wel allemaal onder voorbehoud dat mijn cijfers goed bleven. Na deze zomer start ik aan de Universiteit Leiden, waar ik International Relations and Organisations ga studeren.”
Iedere outdoor sporter speelt met de elementen van de natuur. Kun je omschrijven waarom surfen je passie is en welk gevoel het jouw geeft?
“Het ultieme gevoel van vrijheid en het één zijn met de zee is voor mij het belangrijkste. Zodra je op de golf staat kun je doen wat jij wilt, dat is gewoon een heel bijzonder gevoel. Natuurlijk geeft het ook een enorme adrenaline rush als je een goeie turn op een mooie golf maakt. Voor mij is het een wisselwerking; enerzijds maak je het hoofd leeg en kun je alles even vergeten, anderzijds moet je het hoofd er goed bij houden omdat de zee altijd onvoorspelbaar is.”
Wat was tot nu toe jouw hoogtepunt van het jaar?
“Een groot hoogtepunt van dit jaar was toch wel meedoen aan de Europese Kampioenschappen U18 waar ik in de top 15 ben geëindigd. De wedstrijd werd gehouden in Santa Cruz, Portugal en het was super gaaf om het mee te kunnen maken. De golven waren bijna de hele week goed en de stranden daar zijn zo mooi met het uitzicht op de kliffen. De wedstrijd was een goede en vooral leerzame ervaring, ik kan niet wachten om nog zo een wedstrijd met het hele Nederlandse team te kunnen doen!”
Wat zou je nog willen verbeteren aan je prestaties?
“Het niveau waarop ik surf kan nog wel eens sterk verschillen per dag. Het is dus belangrijk dat ik consistenter word in mijn surfen.”
Jessy in actie
Wat is de belangrijkste levensles die surfen je op je 18e al heeft geleerd?
“Voor mij is de belangrijkste les; meer in het moment leren leven. De oceaan is onvoorspelbaar, je moet je altijd kunnen aanpassen naar omstandigheden die constant veranderen. Daarnaast, als je iets wil bereiken moet je hier alles voor geven, het kom niet vanzelf aanwaaien.”
Welke andere activiteit geeft je naast surfen kracht en energie?
“De laatste tijd ben ik veel bezig geweest met yoga en pilates, dat bevalt me echt super goed. Het geeft me rust en brengt me tegelijkertijd energie. Daarnaast doe ik veel functionele krachttraining.”
Wie is je favoriete surf buddy?
“Het allerleukste vind ik om nieuwe mensen in het buitenland te ontmoeten en daarmee te surfen. Je ontmoet zoveel mensen uit verschillende landen.”
Wat eet je het liefst voor- en na een surf sessie zodat je het maximale uit je prestaties haalt?
“Acaï bowls en smoothie bowls staan wel hoog in mijn favorietenlijstje, ik denk dat ik er minimaal 4x per week wel een eet! Avocado-toast, yoghurt bowls of een proteïne reep zijn ook een erg goede basis vlak voor een surf sessie. Verder eet ik vrij gezond en gevarieerd met veel salades.”
Wat is je guilty pleasure?
“Zonder twijfel een acaï bowl!”
Favoriete surf film of docu?
“Soul Surfer. Een inspirerend en waargebeurd verhaal over tienersurfer Bethany Hamilton, die haar arm verloor bij een haaienaanval. Ondanks het trauma van het incident was Hamilton vastbesloten om weer te gaan surfen. Een maand na de aanval keerde ze terug op haar board.”
Welke surfspot staat er bovenaan je bucket list?
“Het lijkt mij heel gaaf om Supertubos in Portugal te surfen. De golven daar zijn super snel en hol, met veel barrels en tegelijkertijd ook lange golven zodat je veel turns kunt maken. Verder lijken de Azoren mij erg idyllisch door de prachtige omgeving en het warme water. Tot slot zou ik Alaïa Bay in Zwitserland willen surfen, een wave pool met een magisch uitzicht op de besneeuwde bergtoppen.”
Op welke board heb je leren surfen?
“In het prille begin op een softtop van The Shore in Scheveningen, waar ik toen mijn eerste surflessen volgde. Iets later op een Softech 5”10 boardje, die ik dus had gewonnen bij het Kids Surf Fest. Vanaf dat moment maakte ik elke dag zoveel mogelijk uren in de zee. Een klein halfjaar daarna kreeg ik mijn eerste shortboard, een 5”6 van Polen, toen begon het echte werk!”
Heb je een tip hoe we fit en in vorm kunnen blijven wanneer er geen golven zijn?
“Het allerbelangrijkste is dat je vooral lekker actief blijft, dus denk hierbij aan de gym of aan functionele kracht- en flexibiliteitstraining, waar ik zelf veel mee bezig ben. Maar ook met surfskaten kun je heel goed je techniek oefenen voor in het water als er even geen golven zijn om te trainen.”
Tot slot, welk advies zou je iemand geven die wil beginnen met wedstrijd surfen?
“Veel surfen in allerlei omstandigheden, dus ook als de golven wat minder zijn. Het beste advies voor wedstrijden is om zo veel mogelijk plezier te hebben en te kijken hoe ver je komt, want dan komen de resultaten echt wel als je hard genoeg traint!”
Tekst en interview: Nicole Scheerens