Longboarden versus shortboarden: we leggen het verschil uit
Wat zijn de verschillen en waarvoor kies jij?
- Leestijd: 5 minuten
Het is een eeuwige strijd: longboarders versus shortboarders. Terwijl het vaak bij de meeste beginnende surfers het doel is om zo snel mogelijk naar een klein board te gaan, zijn er juist ook mensen die zweren bij longboarden. De twee zijn heel verschillend en het leuke is: je mag helemaal zelf kiezen waar je het liefst op surft! Wij leggen graag de verschillen uit, zodat jij een goede keuze kan maken of je wil gaan longboarden of shortboarden.
1/ Beginnen bij het begin
Sowieso zul je als beginnende surfer eerst op een van die grote softtops met veel gewicht moeten surfen. Dat lijkt misschien wat minder cool, maar het is o zo belangrijk om goed je basis te leren. Als je niet genoeg je techniek onder de knie hebt, dan ga je daar je hele surfcarrière nadeel van ondervinden. Het is dus heel belangrijk om niet te snel vaarwel te zeggen tegen de grote “schuimplanken”. Je zal jezelf dankbaar zijn later wanneer je techniek goed zit! Heb je er een groot aantal uren surfles op zitten? Dan kun je gaan kiezen voor een wat meer gevorderde surfplank. Maar dan komt het: ga je shortboard of longboard expert worden?
2/ Optie 1: longboarden
Longboards zijn de langste surfplanken en bieden een stabiel platform om te surfen. Ze zijn meestal langer dan 2,7 meter en hebben een ronde neus en tail. Longboarding is een relaxte, ‘dansachtige’ stijl van surfen die fijn kan zijn voor beginners, omdat de lange boards een stabiel platform bieden en je gemakkelijk in de golf peddelt. Maar laat je niet vangen: longboarden kan net zo moeilijk zijn als shortboarden! Zeker wanneer je trucjes en kunstjes gaat proberen, zoals noseriding, de hang five of hang ten, waarbij de surfer zijn tenen of hielen over de voorkant van het board laat hangen.
Denk dus vooral niet dat longboarden de “makkelijke optie” is; er zijn genoeg dingen die kan en moet leren om een gevorderde longboarder te worden. Bekijk bijvoorbeeld maar eens deze video. Wat het wel is, is een meer relaxte vorm van surfen, op minder hoge golven. Voor mensen die bijvoorbeeld een beetje bang zijn voor hoge golven of bij een kuststreek wonen met kleinere golven is dit een superoptie! Bij Ripstar hebben we verschillende soorten surfinstructeurs, zowel shortboarders als longboarders. Hieronder zie je alvast onze opbouwmanager Rick in actie op zijn longboard en Leanne, onze surfinstructeur.
Longboarden!
3/ Optie 2: Shortboarden
Shortboarden is de meest bekende surfdiscipline. De bekendste surfers zijn shortboarders, zoals 11-voudig wereldkampioen Kelly Slater. Dat komt omdat de meeste surfcompetities gebaseerd zijn op het correct trotseren van hele hoge golven en daarin goeie turns kunnen maken. Shortboards zijn korter en smaller dan longboards en hebben een puntige neus en staart. Ze zijn meestal 1,5 tot 1,8 meter lang. Shortboarding is een meer veeleisende stijl van surfen die geschikt is voor gevorderde surfers. Door hun kleinere formaat vereisen shortboards meer evenwicht en snelle reacties.
Met shortboarden kun je moeilijke manoeuvres uitvoeren, zoals “cutbacks”, “off the lip” of “aerials“, waarbij de surfer het board uit de golf kan tillen. Shortboarden wordt gedaan in hoge golven. Met je shortboard geraak je makkelijk naar achter en kan je onder de golf door duiken om sneller dieper in de zee te komen. Om succesvol te kunnen shortboarden, moet je je techniek goed onder de knie hebben. Je hebt heel weinig tijd om je pop-up te gaan uitvoeren, dus hij moet meteen perfect zijn. Vandaar dat shortboarders veel extra kracht en techniektraining doen. Ook bij Ripstar hebben we enkele fantastische shortboarders. Kijk onze surfinstructeur Rok maar eens shredden!
Shortboarden!
4/ De gulden middenweg?
Voor wie het graag simpel houdt en het vooral belangrijk vindt dat hij zich volledig kan uitleven, bestaat er een gulden middenweg: namelijk het funboard! Een funboard is een surfplank tussen 6 en 8 feet (tussen 180 cm en 250 cm). Je kan er iets hogere golven mee surfen. Een heel handig board als je graag je techniek verbetert, al eens wilt voelen hoe het is op een hardtop, of als je gewoon houdt van een board hebben voor meerdere golfhoogtes.
Dit board is ideaal voor mensen die al enkele jaren surfen, maar niet meteen de intentie hebben om gekke trucjes te doen of hele hoge golven te trotseren. Het is, zoals de naam het zegt, voor de fun! Dat is natuurlijk ook helemaal prima! Iedereen is een goede surfer, zolang je maar plezier en respect voor anderen hebt in het water. Check hieronder Ripstar’s Susan plezier hebben met haar funboard!