Welkom bij Ripstar

Filters

Reviews
Afdeling Alles
 • Alles
 • Young - 193 Reviews
 • Snow - 73 Reviews
 • Surf - 239 Reviews
 • Kite - 22 Reviews
 • Family - 75 Reviews
 • Groups - 20 Reviews
Sortering Meest behulpzaam
 • Meest behulpzaam
 • Meeste sterren
 • Minste sterren
 • Nieuwste review
 • Oudste review
Bekijk 0 reviews

De wereld van: Jesse Augustinus

Een exclusief interview

 • Leestijd: 8 minuten 

Ripstar kreeg de kans om Jesse Augustinus te interviewen. Deze rijzende ster in het freestyle snowboarden vertelt jou alles over zijn carrière, zijn films en gewoon lekker over zichzelf!

 • Naam: Jesse Augustinus
 • Leeftijd: 27
 • Favoriete bestemming: Scandinavië
 • Welke board(s) rijd je:  Burton namedroppers
 • Goofy of regular: Regular
 • Instagram: @jesseaugustinus 

Hey Jesse, de flying Dutchman uit Brunssum! In de wereld van het freestyle snowboarden ben je een absolute wereldtopper. Aan de lopende band breng je snowboard films uit en bouw je overal ter wereld de meest sicke obstakels. Neem ons mee in jouw wereld. Hoe ben je begon met jouw passie voor snowboarden?
Dat begon al op vroege leeftijd, toen ik leerde snowboarden in Oostenrijk op een wintersportvakantie met mijn ouders. Ik vond het direct zo leuk dat ik niks anders meer wilde doen. Snel had ik door dat ik trucjes doen het leukst vond. Toen ik daarna zicht kreeg op andere freestyle snowboarders, ging er een hele wereld voor me open.

Waarom freestyle?
Ik wist direct dat ik freestyle leuk vond. Het begon met schansjes bouwen op de piste en van kleine buizen af te sliden. Ik denk dat het toen gewoon de adrenaline was. Later was het vooral het creatieve dat me aansprak. Bij race snowboarden is het vooral herhalen, elke dag met maar een doel, dat lijkt me echt enorm saai. Wij freestylers kunnen doen wat we willen. Je kunt altijd nieuwe tricks bedenken, of een trick die je al onder de knie hebt juist net weer op een andere manier proberen uit te voeren. Ik bedoel, kijk naar een video van race snowboarders, of naar een video van ons, de keuze is voor mij persoonlijk dan makkelijk gemaakt.

Je behoort in de discipline freestyle tot één van de besten in de wereld. Wat is jouw drijfveer?
Het voornaamste is het plezier wat ik eraan beleef. Natuurlijk zitten er soms slechte dagen tussen, maar dat is normaal. Ik ben vooral gemotiveerd door het feit dat er altijd iets nieuws is om te leren; een nieuwe trick, een grotere rail, verbetering van stijl of een nieuwe video om te maken. Het is eindeloos.

Hoe ben je bij het team van Red Bull terecht gekomen ?
Dat was een lange weg. In principe was ik al jaren pro snowboarder, ik had al een aantal video parts gefilmd en een aantal grote wedstrijden gewonnen. Op een wedstrijdavond ontmoette ik de toenmalige atleten manager van Red Bull Nederland. Na afloop vroeg hij me hem te e-mailen met wat updates, plannen en mijn wedstrijdresultaten. Eigenlijk duurde het toen nog zeker 2 jaar, tot ik op een avond verrast werd dat ik bij het Redbull team zat. Achteraf ben ik blij dat het lang heeft geduurd, het is een behoorlijke eer maar je moet er ook klaar voor zijn. Je moet zoiets verdienen.

Je bent zo goed dat je als eerste Nederlandse snowboarder ooit werd uitgenodigd voor de X-Games Real Snow. Een jaarlijkse wedstrijd waar alleen de zes beste snowboarders op onze aardbol voor worden uitgenodigd. Samen met filmer/editor Stefano Bergamaschi creëerde je de inzending voor Real Snow 2020. Hoe was het om een derde plaats te veroveren naast de andere wereldklasse riders Rene Rinnekangas en Zak Hale?
Dat was een hele bizarre ervaring. Ik was op de dag dat ze me belden met de mededeling dat ik had gewonnen, gewoon aan het snowboarden met vrienden in Amerika. Ik zag dat ik een gemiste oproep had en belde terug; ik had de 3e plaats gepakt! Het duurde zeker 2 uur voordat het binnenkwam. Ik kon het amper geloven, aan deze wedstrijd deden namelijk mijn idolen mee. Het was een droom die uitkwam. Ik mocht het eigenlijk nog tegen niemand vertellen, maar ja…. als je met je snowboard vrienden op trip bent, kun je zoiets natuurlijk niet voor je houden. We hebben de hele dag gefeest en mijn overwinning gevierd.

Je bent altijd meer geïnteresseerd geweest in de X-Games dan de Olympische Spelen. Waarom?
Dat heeft een paar verschillende redenen. Bij de X-Games doen werkelijk alleen de aller beste mee. Je kunt alleen deelnemen op uitnodiging door de meest gerespecteerde snowboarders ter wereld. Hier nemen mijn idolen aan deel, de rijders die mij van jongs af aan inspireren.
De X-Games is voor mij altijd een meer gerespecteerde wedstrijd geweest dan de Olympische Spelen, vanwege het kwalificatie systeem van de Spelen waar ik niet achter sta. Als je uit een land komt waar bijna geen deelnemers voor uitkomen, dan kom je makkelijk bij de Olympische selectie. Gewoonweg omdat elke land een paar selectieplaatsen krijgt om te vullen. Dit zie je soms ook terug in het niveau van de riders, die er eigenlijk niet thuis horen, maar toch deelnemen, simpelweg door deze kwalificatie procedure. Als de kwalificatie puur uit zou gaan van de allerbeste, dan zou het deelnemersveld grotendeels gevormd worden door Amerikanen, Canadezen, Noren en Japanners. Maar doordat het kwalificatie systeem niet zo is ingedeeld, kunnen er maar een paar snowboarders per land uitkomen op de Olympische Spelen. Dat vind ik vanuit de sport en als atleet erg onlogisch.
Daarnaast houd ik totaal niet van grote overkoepelende sportorganisaties, zoals de FIFA, FIS of FIA. Je ziet dat ze een vinger in de pap hebben. Veel corruptie, vreemde beslissingen en veel te veel regels die al mijn normen en waarden over de sport tegenspreken. Ik zou geen coach willen die me de hele dag vertelt wat ik moet doen, om vervolgens naar een land te gaan waar geen vrijheid is en waar je geen logo’s mag dragen vanwege TV rechten. Mocht de situatie ooit veranderen en snowboarden op de Olympische Spelen niet meer via de FIS lopen, dan ben ik er graag bij.

 

Meet Jesse!

No mountains, no problem. Op zoek naar de oneindige mogelijkheden die de straat biedt, reis je de hele wereld over. In de behind the scenes video van je inzending voor de X-Games Real Snow geef je een inkijk in de tijd en motivatie die je in jouw projecten steekt. Kun je eens uitleggen hoe je ideeën ontstaan voor je snowboard films? Waar haal je jouw inspiratie vandaan?
Uit veel verschillende dingen. Vooral uit het verbeteren van mijzelf. Steeds moeilijkere tricks proberen, grotere rails riden, mijn stijl finetunen enzovoorts. Maar ook alledaagse dingen die ik tegenkom, inspireren me; hoe mensen zich kleden, muziek, andere sporten en video’s van skaters.

Hoe ziet het proces van idee tot de realisatie van een snowboard film er uit?
Voorheen was het iets simpeler, we gingen met een groep riders naar een besneeuwd land, filmden daar een aantal maanden en iemand maakte er een video van. Tegenwoordig komt er elke dag zoveel uit op internet, dat je je graag wilt onderscheiden.
Nu bedenk ik een aantal ideeën, stuur dat naar Red Bull en daar maken we samen een plan omheen. Soms komt er iets van, soms niet. Dit jaar had ik een idee voor een snowboard video op straat, met iets meer context over wat we doen en hoe dat in zijn werk gaat. De inspiratie was dat iemand die er niks van weet, er meer over zou leren, zonder dat het een documentaire werd. Dat is aardig goed gelukt. De video komt 14 december uit.

Freestyle snowboarden is dus veel meer dan tricks? Is het voor jou een artistieke uiting?
Ja eigenlijk wel, het klinkt cliché maar dat is wel wat het is voor mij. Je probeert iets te doen op je eigen manier vanuit de inspiratie die je in jezelf vindt. Dat gaat zover als; de kleding die je draagt, de muziek die je gebruikt voor video’s tot aan de tricks die je kiest te doen. Je kunt er helemaal in opgaan.

Komt je creatieve talent ook nog tot uiting in een andere passie?
Ik weet niet of het er even goed uitkomt omdat ik natuurlijk beter ben in snowboarden dan in andere dingen, maar ik kook heel erg graag. In mijn optiek zijn er geen regels, je maakt wat jij wilt. De beste chefs ter wereld volgen ook geen regels.

Dus naast het snowboarden heb je een grote passie voor koken. Beeld je eens in: na een epische dag in de sneeuw, vol met snowboard tricks, schuiven wij met een knorrende maag aan jouw eettafel aan. Wat zou je voor ons koken?
Haha, als we allemaal honger hebben zal ik sowieso wel opschieten met koken. Meestal is het dan een pasta of curry. Als we luxe willen, dan heb ik een aantal uur voorbereiding nodig.

Jesse in actie!

Hoe lang werk je gemiddeld aan een project?
De video die 14 december uitkomt is gefilmd in 4 weken tijd. Dat is eigenlijk heel erg kort, want normaliter film je een hele winter. Daar heb ik nu eenmaal geen tijd meer voor, door de vele andere projecten, events en wedstrijden waar ik naartoe ga. Ik zou nog wel eens graag 2 volledige winters aan een video willen werken. Gewoon om mijn droomvideo te maken, zonder afleiding van andere projecten.

Werk je met een vast team?
Ik werk altijd met mijn sponsoren samen. De managers bij Red Bull en Burton zijn de afgelopen jaren veelal dezelfde. Natuurlijk heb ik soms te werken met nieuwe mensen, maar meestal is dit super leuk. De filmers zijn wel veranderd door de jaren heen. Mensen maken soms andere wendingen in hun leven.

What’s next, heb je een tof project in gedachten voor aankomende winter?
Veel ideeën, een aantal plannen maar nog niks concreets haha.

Wat is volgens jou het geheim van een goede freestyle rider aan de top?
Passie. Dat is waar alles om draait. Alleen maar de beste willen zijn is niet de juiste instelling. Natuurlijk willen we allemaal de beste zijn, maar je moet het vooral echt leuk vinden wat je doet. Jezelf constant ontwikkelen is daarnaast ook belangrijk.

Wat is tot nu toe jouw hoogtepunt?
Ik heb veel wedstrijden gewonnen en video’s gemaakt waar ik trots op ben. Maar als Nederlander uit een land zonder bergen of sneeuw, ben ik denk ik het meest trots op het feit dat ik een snowboard carrière heb. Er waren veel hobbels in de lange weg ernaartoe, maar ik heb me nooit uit het veld laten slaan. Ik geniet elke dag van mijn carrière, de mensen waarmee ik samenwerk en het reizen over de hele wereld. Dat zou ik niet willen inruilen voor een goed betaalde baan waar ik geen plezier aan beleef.

Doelen voor de toekomst?
Betere video parts, gouden plak X-Games en mezelf blijven verbeteren op alle vlakken.

Meest narly blessure?
Vele hersenschuddingen, gekneusde longen, gekneusde ribben en ruggenwervels.

Hoe ga je om met frustraties als een trick niet lukt?
Soms ‘uitflippen’, maar vrijwel nooit opgeven. Al is het de dag, week of maand erna, ik ga door.

Hoe ziet jouw gemiddelde trainingsweek er uit? En hoe train je off-season?
Door de indoor hallen in Nederland is er niet echt een off-season voor mij. Ik snowboard de hele zomer door. Misschien iets minder dan in de winter, maar ik snowboard zeker een aantal keer in de week.

Droombestemming?
Ik heb het geluk dat ik op veel mooie plekken op de wereld mag snowboarden, dus een droombestemming heb ik niet echt meer. Hoewel ik elke keer even graag terug ga naar Zweden, Finland, USA of Japan.

Favoriete snowboard docu of movie?
Dat is Encore. De deelname van Louif Paradis aan deze film blijft de grootste inspiratie voor mij.

Je roots liggen in het heuvelachtige Brunssum. Is het niet eens tijd voor een snowboard film uit Limburg?
Dat denk ik ook, want er zijn veel locaties waar we kunnen filmen hier in de buurt. Helaas ligt er tegenwoordig zo weinig of maar heel kort sneeuw. Hopelijk lukt het ooit!

Een bezoek aan Zuid-Limburg is niet compleet zonder een stuk Limburgse vlaai. Welke smaak is jouw guilty pleasure?
Kruimel pudding is het enige correcte antwoord!

Vertel ons een fun fact over jezelf! Een grappig feitje, interessante of vermakelijke weetjes over jezelf of je leven.
Dat zijn er een paar. Ik ben absoluut geen ochtendmens, en heb eerst een aantal koppen koffie of blikje Red Bull nodig voordat ik begin te functioneren. Daarnaast spendeer veel te veel uren op sociale media en vrijwel elke vlucht spendeer ik met non-stop Sudoku puzzels spelen.

Tot slot, welk advies zou je iemand geven die wil beginnen met freestyle snowboarden?
Leer eerst de basis, probeer niet meteen de moeilijkere tricks. De basis is de bouwsteen van alles en helpt je voor altijd met elke trick die je leert.

 

Interview en tekst: Nicole Scheerens 

Ontdek al onze stories: