Splitboard Lofoten

De mysterieuze Lofoten in Noorwegen zijn misschien wel de beste plek om te splitboarden ter wereld. Afdalingen die eindigen in zee, ongekende rust en ruimte, hier liggen de mooiste afdalingen op je te wachten. Heel langzaam worden de Lofoten ontdekt door de rest van de wereld, maar hier kom je maar zelden mensen tegen. De afdalingen zijn geweldig, steile couloirs, grote open velden, treeruns tussen de berkenbomen, hier vind je alles.

De Lofoten zijn uniek, deze eilanden in het Noorden van Noorwegen liggen in de Atlantisch Oceaan, wat voor een magisch omgeving zorgt. De bergen zijn ruig en de natuur indrukwekkend. Dit worden de mooiste bochten van je snowboard carriere!

En waar kan je nou op één dag een vette poederafdaling pakken en vervolgens in het water liggen voor de beste (en koudste) surf van je leven?


Locatie

Het gebied Lofoten

Hier zijn geen grote skigebieden. We zullen de Lofoten dan ook per auto en splitboard verkennen. De bergen hebben van alles te bieden: treeruns, couloirs, grote open velden, maar net waar je naar op zoek bent. Met de auto rijden we rond over het eiland en zodra we uitstappen begint de toer, die vaak eindigt met adembenemende vergezichten en als beloning een super mooie afdaling.

We zullen vliegen naar Narvik en vanaf daar met een huurauto doorrijden naar de Lofoten. De Lofoten bestaan uit een aantal losse eilanden die met elkaar verbonden zijn door bruggen. Hierdoor is alles goed bereikbaar. De mooiste afdalingen vinden we op Vestvagoya en Austvagoya met afdalingen rond de 1000 hoogtemeters.

Het weer op de Lofoten is onvoorspelbaar. Dit vraagt een flexibele instelling van de deelnemers, maar daarvoor krijg je een unieke ervaring terug. In deze periode is het al heel lang licht , waardoor we flexibel met de tijd om kunnen gaan, als het weer slecht is kan het zijn dat we 's ochtends eerst het eiland verkennen en rond het middaguur aan een toer beginnen en pas rond 7 uur 's avonds weer terug zijn bij de accommodatie. Het weer veranderd hier heel snel door de invloed van de oceaan, dus vaak hoef je maar even te wachten voordat het weer veranderd, of zoals de locals zeggen: "If you don't like the weather, wait 5 minutes".


Accommodatie

Meer informatie volgt...


Programma

De hele week zullen we elke bocht moeten verdienen door eerst zelf omhoog te lopen. Na het ontbijt gaan we op pad. soms zullen we wat verder moeten rijden met de auto om de beste runs te bereiken. Met de splitboards lopen we omhoog door het prachtige landschap. Eenmaal boven bouwen we de splitboards om en rijden de mooiste runs naar beneden.

Meestal zullen we maar 1 a 2 afdalingen per dag doen, maar het gaat met splitboarden om de kwaliteit, niet de kwantiteit! Doordat het weer onbetrouwbaar kan zijn, zullen we ons flexibel op moeten stellen. Soms zullen we juist vroeg beginnen en andere keren wat later op de dag. Door het lange daglicht is dat hier gelukkig geen probleem. 

De eerste dag zullen we rustig inkomen met een tour, waarbij we ook de tijd hebben om te wennen aan het splitboard materiaal, naarmate de week vordert en de omstandigheden het toe laten zullen we steeds interessantere afdalingen op zoeken.

Belangrijk: alles draait om fexbiliteit!
Het volledige programma is afhankelijk van de sneeuw, het weer, het niveau, etc...

Surf

De Lofoten staan bij Noren bekend om de goede en ijskoude surf, maar met een dik wetsuit is het goed te doen. Unstad is een wereldbekende surfspot met hele cleane golven. Al het materiaal is terplekke te huren en de locals zijn heel stoked om hun spot met je te delen. Hier hoef je geen overvolle line-up te verwachten!

Berggids

De berg-/ snowboardgids is de gehele periode aanwezig. De gids kiest de beste spots, zoekt de beste sneeuw en is uiteraard aanwezig om de veiligheid te waarborgen.


Niveau

Op deze bestemming wordt getourd met een splitboard of toerski's. Er zijn geen liften en elke meter die we willen afdalen moet eerst omhoog worden gelopen. Dit betekent hikes variërend van drie uur per dag tot 4-5 uur per dag. Een goede conditie is dus vereist.

Afdalen: Je kan steil terrein rijden tot 40 graden, ook als de sneeuw niet perfect is.
Conditie: Een grotere hike van 3-4 uur red je wel.
Off-piste ervaring: Je bent eerder met een gids buiten de piste geweest.
Off-piste kennis: Je weet al het één en ander over sneeuw- en lawinekunde en kan goed omgaan met lawinepieper, schep en sonde.


Materiaal

Hoe zit het met de splitboards en toerski's?

Voor deze reis is een splitboardset of toerskiset vereist. Een splitboardset bestaat uit een splitboard, splitboardbindingen (of gewone bindingen op voilé platen), vellen, crampons en telescoopstokken. Een toerski set bestaat uit freerideski's met toerbindingen, vellen en (telescoop)skistokken. Wanneer je zelf geen eigen materiaal hebt, is het mogelijk om bij Ripstar een set te huren. De verhuurmaterialen zijn hoogwaardige spullen van het merk Salomon.

Wat houdt de safetyset in?

Bij Ripstar kun je deze week ook een safetyset huren; dat wil zeggen een lawinepieper, een schep en een sonde. Mocht je deze uitrusting zelf al bezitten, neem deze dan vooral mee. Ripstar werkt met de Ortovox 3+ lawinepiepers. Deze 3-antenne apparaten werken nog preciezer en makkelijker dan andere modellen. Avalanche Safety Set

Hoe zit het met de Lawine airbag?

Het gebruik van een lawine airbag is verplicht tijdens al onze off-piste reizen. Wanneer je deze niet zelf in je bezit hebt is het mogelijk deze te huren bij Ripstar. Ripstar werkt samen met Ortovox.

Is het dragen van bescherming verplicht?

Het dragen van een helm is verplicht. Het freeriden brengt zoveel risico’s met zich mee dat je geen maatregelen genoeg kunt nemen.

Wat moet je verder zelf niet vergeten?

 • Goggle (sneeuwbril met liefst een donker en een licht glas)
 • Zonnebril (voor tijdens het hiken en op de terrasjes)
 • Zonnebrand & lipbescherming (watervast met min. factor 15)
 • Ski-/snowboardkleding (Minimaal waterkolom 5000mm en goed ademend)
 • Technisch ondergoed, muts en handschoenen
 • Vrijetijdskleding
 • Toiletspullen (evt. medicijnen)
 • Geld, legitimatie en verzekeringspasjes
 • Een kleine fotocamera, muziek en films maken je verblijf nog aangenamer! 

Vervoer

Vervoer

Vervoer is niet inbegrepen in deze reis.

Voorbeeld vlucht Amsterdam-Narvik:

12:50 - 14:35 SK822 Amsterdam - Oslo
15:50 - 17:30 SK4094 Oslo - Harstad/Narvik

11:05 - 12:45 SK4083 Harstad/Narvik - Oslo
16:30 - 18:25 SK827 Oslo - Amsterdam

Prijs is afhankelijk van moment van boeken en gewenste vlucht. (indicatie: € 400,- / € 500.-)

Ter plaatse zullen we gebruik maken van een huurauto. De kosten hiervan zijn niet inbegrepen bij de reissom. De autohuur zal ongeveer €200,- per persoon bedragen exclusief brandstof (afhankelijk van het aantal deelnemers).

Riksgransen vervoer


Data & Prijzen

Lofoten [NOR], 26 maart t/m 2 april 2017 € 1250,-

Inclusief

 • 5 dagen UIAGM berggids of snowboardgids
 • 7 overnachtingen o.b.v. logies (op indeling)
 • Theorie clinics
 • Ripstar Membership
 • Beddengoed
 • Schoonmaakkosten

Exlusief

 • Vlucht Amsterdam-Narvik
 • Vervoer ter plaatse
 • Maaltijden
 • Reisverzekering met off-piste dekking
 • Annuleringsverzekering

Optioneel

 • Safetyset (lawinepieper, schep, sonde) € 37,50*
 • Lawine airbag € 52,50*
 • Splitboard met tourbinding, vellen en telescoopstokken € 112,50*
 • Helm € 15,-* 
 • Gordel € 15,-

* Verplichte uitrusting bij deze reis. Huur je dit bij ons? Dan dienen de materialen de donderdag of vrijdag voor vertrek bij ons kantoor in Amsterdam te worden opgehaald en de maandag na thuiskomst daar ook weer te worden ingeleverd. 

Boek nu Korting

Custom

Met een groep vrienden zelf de datum bepalen en je programma samenstellen? Kijk dan eens bij onze custom reizen. De trip wordt dan speciaal op jouw wensen afgestemd en zo een gegarandeerd succes.

Skiër?

Ben je een skiër en wil je met een bevriende groep boarders mee op één van onze reizen? Dan ben je natuurlijk welkom! Hou er alleen rekening mee dat onze gidsen op een snowboard staan. Ben je zelf op zoek naar een freeride/backcountry trip op ski's? Kijk dan eens bij Ripstar Ski Travel. Ripstar Ski biedt freeride ski reizen en backcountry ski reizen aan.


Verzekering

Reizen en op vakantie gaan doe je voor je plezier. Daar wil je dus van genieten. Toch kan er altijd wat gebeuren. Diefstal, een ongeluk of ziekte. Het kan ons allemaal overkomen; ook op vakantie.

Mocht er toch iets vervelends gebeuren, dan ben je met een reisverzekering goed beschermd tijdens de reis en met een annuleringsverzekering wanneer je niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren.

Ga je met ons mee off-piste? Let dan goed op dat jouw reisverzekering ook off-piste met een gediplomeerde gids dekt. Wij raden de verzekeringen van de NKBV aan.

NKBV Verzekeringen