Backcountry Björkliden

Hoog in het noorden van Zweden ligt Björkliden. Dit skigebied in Zweeds Lapland ligt aan de grens van het Abisko nationale park en biedt een van de mooiste uitvalsbasissen om te heliboarden in Zweden. Onverspoorde toppen, sneeuwscooterrijden, heliboarden, sledehonden tochten. Hier proef je het echte hoge noorden...

Bjorkliden freeride


Locatie

Björkliden is een klein skigebied met grootse mogelijkheden. De hoogste toppen van Zweden liggen hier om de hoek. Met de heli is zelfs de hoogste top van Zweden, de Kebnekaise (2114m) te bereiken. Maar ook met de lift, te voet en per sneeuwscooter zijn er prachtige afdalingen te bereiken. Bijvoorbeeld naar de Låktatjåkko hut. Met splitboard of sneeuwscooter komen we bij de hut en vanaf hier zjn vele mooie tours te bereiken. Er is zelfs de mogelijkheid om op de hut te overnachten en de volgende dag met de heli te worden opgepikt, recht voor de deur!

Bjorkliden Lapporten

Vanuit Björkliden zijn er ook uitstapjes mogelijk naar het nabij gelegen Riksgränsen, of Narvik in Noorwegen. Naast het snowboarden behoren ook sneeuwscootertochten over de bevroren meren tot de mogelijkheid, of mooie sledehondentochten door de wildernis.

Bjorkliden


Programma

De eerste dag staat in het teken van inboarden en het omgaan met de freeride uitrusting. We zullen oefenen met de lawine piepers, zoals het gebruiken en zoeken hiervan. Het gebruik van de rest van de freeride uitrusting komt ook tijdens deze dag aan bod. Verder zullen we freeriden in combinatie met een korte toer, indien de tijd dit toelaat. De volgende dagen vullen we met mooie backcountry tochten, roadtrips, helitochten, snowscooter trips, etc. Daarnaast wordt er iedere dag ge-freeride om de dag volledig uit te buiten.

Bjorkliden freeride

Bij één van deze tochten daal je zelfs af tot aan het water van de Noorse fjorden. De mogelijkheden zijn werkelijk oneindig. Voor het heliboarden zoeken we de meest geschikte dag uit. Met name het weer is hierbij van belang. De Skidoo tour zal ook plaatsvinden op een geschikt moment gedurende de week. De exacte dag ligt hier nog niet voor vast. Zaterdag is dan nog een ‘reserve’ dag voor het geval we niet aan alle activiteiten zijn toegekomen, echter deze dag kan ook vrij ingevuld worden om een extra activiteit te kiezen zoals bijvoorbeeld een husky tour of het herhalen van een van de vele activiteiten.

Bjorkliden Freeride

Praktijk: het programma wordt per groep op maat gemaakt. Hierbij zijn diverse excursies en verschillende opties mogelijk. Je moet hierbij denken aan:

  • Overnachting IJshotel
  • Huski tour
  • Scooter tour (Skidoo tour)
  • Ijsvissen
  • Heliboarden
  • Narvik, Noorwegen
  • Riksgränsen, Zweden

Berggids
De berg-/ skigids is de gehele periode aanwezig. De gids kiest de beste spots, zoekt de beste sneeuw en is uiteraard aanwezig om de veiligheid te waarborgen.