Freeride Andermatt

De Gotthard regio is een waar sneeuwgat. Hier valt bijna altijd meer sneeuw dan in de omliggende gebieden. Onze interesse gaat uiteraard uit naar de fantastische off piste mogelijkheden. De Gemsstock is een legende onder freeriders, maar voor ons slechts een mogelijkheid om in de Backcountry van Andermatt te komen. Als je bereid bent te hiken dan vind je hier vele weken na de laatste sneeuwval nog droge poeder. Door deze ligging is het naast Disentis ook heel makkelijk om gebieden aan de noordkant of zuidkant van de Alpen aan te doen, zoals bijvoorbeeld Engelberg en Airolo. Disentis biedt een enorm potentieel, is nog niet ontdekt door de massa en is met de trein (incl bij liftpas) goed bereikbaar. Via de Gotthardtunnel ben je in een half uurtje in Airolo aan de zuidkant van de Alpen. Hierdoor profiteer je van grote dumps uit het noorden en het zuiden! Eén van de andere gebieden die we soms aan doen, is Engelberg met 'de Laub', deze brede noordflank, met een hellingshoek van 45 graden en 1120 verticale meters is er één om in je logboekje te schrijven. Zo krijgt deze reis een groot roadtrip gehalte. We verblijven in het gezellige en autentieke hotel Zum schwarzen Bären, midden in Andermatt.


Locatie

Andermatt is één van de top freeridespots in de Zwitserse Alpen. Strategisch gelegen op de hoofdkam van de Alpen pakt dit gebied zowel sneeuw van dumps uit het zuiden als uit het noorden. Andermatt zelf kent twee gebieden, waarvan de Gemsstock de bekendste is. Vanaf deze top zijn er talloze prachtige poederruns mogelijk, die helemaal in het dal uitkomen. Het plaatsje Andermatt is authentiek, klein en gezellig. In de smalle hoofdstraat bevinden zich verschillende winkels en restaurants. Na een mooie dag poeder knallen is een biertje in de 'Spycher' een aanrader. Deze pub/pizzeria is de plek waar de freeriders in Andermatt meeten om de mooie verhalen van die dag uit te wisselen.

Andermatt dorp

Disentis is één van de geheime freeridespots in de Zwitserse Alpen. Strategisch gelegen op de hoofdkam van de Alpen pakt dit gebied zowel sneeuw van dumps uit het zuiden als uit het noorden. Disentis ligt vlakbij Andermatt en is met de trein bereikbaar. Het plaatsje Disentis is klein en gezellig. In de smalle hoofdstraat bevinden zich verschillende winkels en restaurants. Na een mooie dag poeder knallen zijn er dan ook genoeg barretjes en restaurantjes te vinden.

Airolo ligt aan de zuidkant van de Gotthard en hier wordt Italiaans gesproken. Airolo is weliswaar klein en onbekend als freeridespot, maar bij een dump uit het zuiden kan het hier verschrikkelijk sneeuwen. Het best bewaarde geheim: de locals hier doen niet aan freeriden. Vergeet ook niet een stinkkaasje te proeven in de kaasfabriek.

Andermatt skigebied