Voorjaar in de Alpen betekent toeren in het hooggebergte bij vaak mooie weersomstandigheden. Het gebergte rond Chamonix staat bekend als het meest ruige van de Alpen en biedt dus vele mogelijkheden voor indrukwekkende toeren. De lange hikes met splitboard worden beloond met een schitterend panorama en grote onverspoorde poedervelden. De ideale voorbereiding op ons 'grote' doel deze week, de beklimming van de Mt. Blanc!

Snowboarden vanaf de Mt. Blanc staat natuurlijk hoog op het lijstje van elke splitboarder, maar is niet voor iedereen weggelegd. Dit is een serieuze beklimming met een hele lange afdaling, dus een goede conditie en uitstekende techniek zijn vereist. Wil jij precies weten waar je aan moet voldoen? Stuur ons een mailtje, of bel ons even (020-6886090).

Als je alles wilt en kunt, moet je in Chamonix zijn, waar BERGSPORT met hoofdletters wordt geschreven. Poeder tot aan je navel, meerdere uren hiken per dag, navigeren tussen gletscherspleten, het beklimmen van toppen en afdalen van steile couloirs, in Chamonix is echt alles mogelijk! Het mag duidelijk zijn dat naast een zeer goede conditie en skivaardigheid veel off-piste ervaring vereist is. Het programma zal afhangen van de sneeuw- en weersomstandigheden, waarbij de keuze van de voorbereidende tours Chamonix en omgeving zal zijn. Deelname aan dit camp vereist een flexibele instelling.

Gletsjer drop Stephan


Locatie

Het gebied Chamonix

Chamonix, of 'Cham' zoals het door de locals wordt genoemd, is het bergsportmekka van Europa. Hier is extreem de standaard. Nergens zie je zoveel boarders met klimgordels aan. De meest heftige hellingen worden hier dagelijks gereden. Gelukkig heeft het gebied van Chamonix nog veel meer te bieden dan extreme lijnen voor de pro's. Een goede afwisseling van klassieke afdalingen en verborgen poederruns maken Chamonix tot gebied waar je als serieuze freerider geweest moet zijn.

Chamonix maakt deel uit van het skigebied Pays du Mont Blanc. Dit is een heel groot skigebied met wel 700 km piste! Het skigebied Chamonix bereikt een hoogte van 1035 – 3842 meter. Met de Mont Blanc hoog aan de top op maar liefs 4808 meter!

Chamonix area

De verschillende mogelijkheden van toeren en gebieden zijn o.a.: La Flegère, Grands Montets, een lichte hike naar de Col de Belvédère en de afdaling naar Le Boet. De Aiguille du Midi gondel brengt je naar een hoogte van 3.842 m. vanwaar vervolgens een afdaling door Vallée Blanche mogelijk is.

Het dorpje Chamonix

Chamonix ligt onderaan één van de meest tot de verbeelding sprekende bergen ter wereld, de Mont Blanc. De stad beschikt over ontelbare voorzieningen en ligt in een imposant skigebied. Op 88 km van vliegveld Genève ligt Chamonix. Een bruisende stad met een eeuwenlange wintersporttraditie die zelfs teruggaat tot de allereerste winterspelen in 1924!

De stad ligt zeer centraal in het skigebied Cham’Ski en is groot en langgerekt. Chamonix heeft zoveel voorzieningen en mogelijkheden, dat het zeker niet alleen een aantrekkelijke wintersportbestemming is. In Chamonix ligt het Richard Bozon sportcentrum met (tegen betaling) een zwembad, een sauna en een hamam. Verder zijn er een casino, meerdere bioscopen, vele bars, restaurants, discotheken en ruim 100 winkels! 


Accommodatie

We verblijven in een appartement in Chamonix of omgeving. Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden in en rond Chamonix en dit is afhankelijk zijn van de groepsgrootte en beschikbaarheid. Hieronder een voorbeeld van een van de mogelijke accommodaties.

Accommodatie Chamonix

Accommodatie Chamonix

Accommodatie Chamonix


Programma

De eerste dagen dienen in principe ter voorbereiding op de mt. Blanc. De toppoging zal in principe de laatste twee dagen plaats vinden. Uiteraard is dit helemaal afhankelijk van de weersomstandigheden en de groep. Het kan dus zomaar zijn dat de beklimming al eerder plaats vindt.

De eerste dag staat in het teken van inboarden en het omgaan met de backcountry uitrusting. We zullen oefenen met de lawine piepers, zoals het gebruiken en zoeken hiervan. Dit alles afwisselend met vette off-piste runs en het checken van onze uitrusting.

Maandag de eerste echte tocht. Chamonix is een extreem gebied. Afhankelijk van de omstandigheden gaan we extreme tochten ondernemen. Lange hikes naar schitterende plekken, weinig liftgebruik en echt weg van de pistes. Voor de afwisseling (en het herstel) zal ook in het gebied Grands Montets off-piste geboard worden, maar het hoofddoel is veel en ver van de pistes.

Abseilen

Belangrijk: Alles draait om flexibiliteit!! 
Het volledige programma is afhankelijk van de sneeuw, het weer, het niveau etc.

Mt Blanc


Niveau

Liften worden alleen gebruikt voor "één keer omhoog" en "één keer naar beneden", verder komt het aan op conditie en doorzettingsvermogen. lange hikes, steil klimmen en zeer lange afdalingen die geen vermoeide benen tolereren. Een goede conditie is dus noodzakelijk! 

Je moet je techniek kunnen aanpassen aan het terrein, want de mooiste flanken zijn soms wat lastiger bereikbaar. We boarden nu gevarieerd terrein tussen de rotsen, korte couloirs en hellingen tot 40 graden steil. Je moet dus een safe stijl hebben. Ook op rommelige sneeuw moet je goed uit de voeten kunnen.

Er wordt van je verwacht dat je weet om te gaan met een Backcountry uitrusting en dat je achtergrond kennis hebt van de alpine gevaren. Deze kennis heb je opgedaan tijdens andere Backcountry of Freeride camps en courses. Dit kan natuurlijk ook bij een andere organisatie zijn geweest.

De beklimming van de Mt. Blanc zelf is alleen voor absolute topboarders. Veel ervaring in de poeder is noodzakelijk. En niet alleen in de verse poeder, maar onder alle sneeuwcondities moet je absolute controle over je board hebben. Steile couloirs (tot 50 graden) moet je gecontroleerd kunnen rijden. Verder dien je ook onder vermoeide omstandigheden in staat te zijn om tussen gletsjerspleten door te kunnen sturen. Topconditie is dus noodzakelijk, van tevoren trainen ook! 

Het beklimmen van de Mont Blanc vergt een (beperkte) ervaring met klimmen. Het gebruik van stijgijzers, gordel en touwen is zeker. Je pickel zul je zeer waarschijnlijk ook inzetten. Bij lastige steile passages.

Afdalen:     
40-45 graden. Steil terrein, couloirs en pittige wanden. Lange stukken 40 à 45 graden (+ 200 m). Echt alpiene terrein. Je beheerst de jumpturn in alle omstandigheden.

Conditie:     
Uitstekend; Herman Maier: een volle dag hiken.

Ervaring:     
Je hebt al heel wat kennis opgedaan via cursussen en opleidingen. Je bent veel zelfstandig op pad waarbij je, je eigen beslissingen neemt. Daarnaast beschik je over basis EHBO-kennis.

Klimmen:     
Alpinisme licht < 45 graden, vallen is een probleem. Steil terrein, couloirs en pittige wanden. Lange stukken 40 à 45 graden (+ 200 m). Echt alpiene terrein. Je kunt overweg met stijgijzers en ijsbijl en weet in noodgevallen hoe je touw te gebruiken.

Materiaal:     
Klimmen: stijgijzers, pickel, klimgordel(alpine licht).

Kennis:     
Je hebt al flink wat ervaring opgedaan in onbekend terrein, uit het zicht van de pistes. 


Materiaal

Hoe zit het met de splitboards?

Voor deze reis is een splitboardset vereist. Een splitboardset bestaat uit een splitboard, splitboardbindingen (of gewone bindingen op voilé platen), vellen, crampons en telescoopstokken. Wanneer je zelf geen eigen materiaal hebt, is het mogelijk om bij Ripstar een splitboardset te huren. De verhuurmaterialen zijn hoogwaardige spullen van het merk Salomon.

Wat houdt de safetyset in?

Bij Ripstar kun je deze week ook een safetyset huren; dat wil zeggen een lawinepieper, een schep en een sonde. Mocht je deze uitrusting zelf al bezitten, neem deze dan vooral mee. Ripstar werkt met de splinternieuwe Ortovox 3+ lawinepiepers. Deze 3-antenne apparaten werken nog preciezer en makkelijker dan andere modellen. Avalanche Safety Set

Hoe zit het met de Lawine airbag?

Het gebruik van een lawine airbag is verplicht tijdens al onze off-piste reizen. Wanneer je deze niet zelf in je bezit hebt is het mogelijk deze te huren bij Ripstar. Ripstar werkt samen met Ortovox.

Is het dragen van bescherming verplicht?

Het dragen van een helm is verplicht. Het freeriden brengt zoveel risico’s met zich mee dat je geen maatregelen genoeg kunt nemen. Tegen meerkosten is het mogelijk om bij Ripstar een helm te huren.

Wat moet je verder zelf niet vergeten?

 • Goggle (sneeuwbril met liefst een donker en een licht glas)
 • Zonnebril (voor tijdens het hiken en op de terrasjes)
 • Zonnebrand & lipbescherming (watervast met min. factor 15)
 • Snowboardkleding (Minimaal waterkolom 5000mm en goed ademend)
 • Technisch ondergoed, muts en handschoenen
 • Vrijetijdskleding
 • Toiletspullen (evt. medicijnen)
 • Geld, legitimatie en verzekeringspasjes
 • Een kleine fotocamera, muziek en films maken je verblijf nog aangenamer! 

Vervoer

Vervoer is niet inbegrepen in deze reis. Je zult zelf voor het vervoer moeten zorgen. Veel van onze deelnemers rijden gezamelijk naar de locatie. We bemiddelen in carpoolmogelijkheden onder de geboekte deelnemers, daarvoor kun je ons een mailtje sturen aan snow@ripstar.nl.

Een andere mogelijkheid is om te vliegen met Easyjet of Transavia naar Genève en de shuttlebus brengt je vervolgens in een goed uur naar Chamonix. 

Lokaal maken we af en toe gebruik van de skibus, deze is vaak bij de prijs van de liftpas inbegrepen. Mochten we een keer een taxi regelen na een verre backcountry tocht, dan delen we deze kosten.

Vervoer


Data & Prijzen

Chamonix [FR], 22 t/m 29 april 2017 € 1180,- (met beklimming Mt. Blanc)

Inclusief

 • 6 dagen UIAGM berggids of snowboardgids (4 dagen voorbereiding / 2 dagen beklimming)
 • 7 overnachtingen o.b.v. logies (op indeling)
 • Ripstar Membership
 • Beddengoed
 • Schoonmaakkosten

Exlusief

 • Overnachtingen op de hut (cash te betalen)
 • Vervoer
 • Liftpas
 • Maaltijden
 • Reisverzekering met off-piste dekking
 • Annuleringsverzekering
 • Splitboarduitrusting
 • Bergsportuitrusting (pickel, klimgordel, karabiners, etc...)

Optioneel

 • Safetyset (lawinepieper, schep, sonde) € 37,50*
 • Lawine airbag € 52,50*
 • Splitboard met tourbinding,vellen en telescoopstokken € 112,50*
 • Helm € 15,-*
 • Klimgordel € 15,-*
 • Upgrade naar hotel of 1 persoonskamer: op aanvraag 

* Verplichte uitrusting bij deze reis. Huur je dit bij ons? Dan dienen de materialen de donderdag of vrijdag voor vertrek bij ons kantoor in Amsterdam te worden opgehaald en de maandag na thuiskomst daar ook weer te worden ingeleverd. 

Boek nu Korting

Custom

Met een groep vrienden zelf de datum bepalen en je programma samenstellen? Kijk dan eens bij onze custom reizen. De trip wordt dan speciaal op jouw wensen afgestemd en zo een gegarandeerd succes.

Skiër?

Ben je een skiër en wil je met een bevriende groep boarders mee op één van onze reizen? Dan ben je natuurlijk welkom! Hou er alleen rekening mee dat onze gidsen op een snowboard staan. Ben je zelf op zoek naar een freeride/backcountry trip op ski's? Kijk dan eens bij Ripstar Ski Travel. Ripstar Ski biedt freeride ski reizen en backcountry ski reizen aan.


Verzekering

Reizen en op vakantie gaan doe je voor je plezier. Daar wil je dus van genieten. Toch kan er altijd wat gebeuren. Diefstal, een ongeluk of ziekte. Het kan ons allemaal overkomen; ook op vakantie.

Mocht er toch iets vervelends gebeuren, dan ben je met een reisverzekering goed beschermd tijdens de reis en met een annuleringsverzekering wanneer u niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren.

Gaat u met ons mee off-piste? Let dan goed op dat uw reisverzekering ook off-piste met een gediplomeerde gids dekt. Wij raden de verzekeringen van de NKBV aan.

NKBV Verzekeringen