Het op 1816 meter gelegen Italiaanse Livigno is de nieuwe ‘secret spot’ in freeride land! De sneeuwzekere weidse poederhellingen zijn hier nog niet ontdekt door Nederlands-, Duits- of Engelssprekende freeriders. Ongelofelijk wat hier blijft liggen. Dit heeft deels te maken met de lokale wetgeving die pas sinds enkele jaren freeriden toestaat. Des te beter want je kunt hier praktisch alles rijden wat interessant is. Mega poedervelden,  prachtige lariksbossen, superlange couloirs; het is allemaal vanaf de uitstap van de lift bereikbaar.

Livigno bereik je vrij snel; vanaf Arnhem rijd je er in 900km met de auto naartoe. Je moet dan wel het tunneltje Munt La Schera door. De Tolkosten worden echter ruimschoots gecompenseerd doordat Livigno belastingvrij is. Diesel kost hier slechts €1,- per liter! De sneeuwzekerheid, het inneralpine klimaat en het feit dat de lariksbossen tot wel 2300 meter reiken maken dat in Livigno offdays bijna niet mogelijk zijn. De goed betaalbare Italiaanse keuken maakt deze trip helemaal af!

Livigno freeride


Locatie

Livigno ligt op 1816 meter hoogte in de Italiaanse streek Alta Valtellina, net over de Zwitserse grens ter hoogte van St. Moritz.

Weinig locaties zijn zo sneeuwzeker als Livigno. Het skigebied gaat tot 2800 meter hoog en je kunt bijna overal tot in het dal afdalen. Veel flanken hebben een relatief constante hellingshoek, waardoor je van de eerste tot de laatste spray in perfect terrein rijdt. Livigno moet het van de sneeuw uit een ‘Südstau’ hebben. Door de inneralpine ligging in een hoog geïsoleerd dal blijft de sneeuw hier zeer lang liggen. Het seizoen loopt hier dan ook van eind november tot mei. Op schaduwflanken is er zelfs vaak in het voorjaar nog droge poeder te vinden.

Het dorpje Livigno

Vanwege de strategische, geïsoleerde ligging heeft Livigno al sinds Napoleon de belastingvrije status. Het barst hier dan ook van de shops waar je ver onder de normale prijs kunt inkopen. De vele shops, barretjes en restaurants zijn bijna altijd in de oude houten gebouwen gevestigd. Hier geen hoogbouw of beton, het authentieke karakter van Livigno is goed behouden gebleven.

Livigno dorp

Het gebied Livigno

Het skigebied bestaat eigenlijk uit 3 verschillende gebieden, waarvan 2 die aan de westelijke kam verbonden zijn terwijl Mottelino aan de oostzijde van het dal van Livigno ligt. Je kunt van beide bergkammen freeridend terug naar Livigno, maar je kunt ook kiezen voor de ‘freeride’ aan de oostflank van Monte Della Neve. Bus of Taxi brengen je dan weer naar de dichtstbijzijnde lift. (De kaart is naar zuiden gericht)

Livigno skigebied


Accommodatie

We verblijven in een hotel Adele in Livigno. Dit 3 sterren hotel is rustig gelegen en kijkt mooi uit over Val Federia.


Programma

De eerste dag staat in het teken van inboarden en het omgaan met de freeride uitrusting. We zullen oefenen met de lawine piepers, zoals het gebruiken en zoeken hiervan. Het gebruik van de schep en sonde komt ook deze dag aan bod. Dit alles afwisselend met een intro van de off-piste technieken.

Veel boarden in het waanzinnige gebied is het motto voor de rest van de week. We zullen alle facetten van het boarden thematisch behandelen, maar de nadruk ligt op off-piste boarden.

Livigno Freeride

’s Avonds komen onderwerpen als materiaalonderhoud en sneeuw- & lawinkunde aan bod voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. 

Elke dag worden door de freeride coach de beste tochten uitgestippeld. Indien de omstandigheden dit toelaten wordt er gebruik gemaakt van alle deelgebiedjes en bergen in de buurt. Vanuit deze gebieden is het vaak ideaal freeriden. Zonder te hoeven hiken zijn er tal van offpiste afdalingen.

Belangrijk: Alles draait om flexibiliteit!! 
Het volledige programma is afhankelijk van de sneeuw, het weer, het niveau etc.

Livigno Freeride


Niveau

Deze trip is er om ervaring te krijgen met de off-piste, dus je hoeft (nog) geen poederkoning te zijn om deel te nemen.

Op de freeridetrips begeven we ons hoofdzakelijk buiten de piste. Dat wil nog niet zeggen dat er geen kans bestaat om in te rijden op de piste. We zullen met name de eerste dag besteden om meer gevoel te krijgen met je snowboard. Ook zullen we daar verschillende off-piste technieken met je doornemen.

Het is echter wel noodzakelijk dat, voordat je deelneemt aan deze trip, je gewone pistes moeiteloos beheerst.

Afdalen:     
< 30 graden. Terrein voor beginnende freeriders. Veelal open hellingen niet steiler dan 30 graden.

Conditie:     
Redelijk; dag lekker rijden op eigen tempo.

Ervaring:     
Je hoeft nog geen ervaring buiten de piste te hebben.

Klimmen:     
Er wordt niet gehiked.

Materiaal:     
Schep, pieper en sonde (freeride basic).

Kennis:     
Je hebt nog geen off-piste kennis nodig.


Materiaal

Hoe zit het met de snowboards?

Wil je eens wat anders proberen dan je eigen board, dan is het ook mogelijk om een dagje Salomon snowboards te testen. Verschillende modellen en boardlengtes zullen aanwezig zijn tijdens de trip. Wellicht dat dat wat grotere en stijvere board je toch wat meer zekerheid geeft voor dat steile couloir…

Wanneer je zelf geen eigen materiaal hebt, is het mogelijk om bij Ripstar een snowboardset (board, bindingen, boots) te huren. Het is ook mogelijk een deel van deze set te huren. De verhuurmaterialen zijn hoogwaardige spullen van het merk Salomon.

Wat houdt de safetyset in?

Bij Ripstar kun je deze week ook een safetyset huren; dat wil zeggen een lawinepieper, een schep en een sonde. Mocht je deze uitrusting zelf al bezitten, neem deze dan vooral mee. Ripstar werkt met de splinternieuwe Ortovox 3+ lawinepiepers. Deze 3-antenne apparaten werken nog preciezer en makkelijker dan andere modellen.

Avalanche Safety Set

Hoe zit het met de Lawine airbag?

Het gebruik van een lawine airbag is verplicht tijdens al onze off-piste reizen. Wanneer je deze niet zelf in je bezit hebt is het mogelijk deze te huren bij Ripstar. Ripstar werkt samen met Ortovox.

Is het dragen van bescherming verplicht?

Het dragen van een helm is verplicht. Het freeriden brengt zoveel risico’s met zich mee dat je geen maatregelen genoeg kunt nemen. Tegen meerkosten is het mogelijk om bij Ripstar een helm te huren.

Wat moet je verder zelf niet vergeten?

 • Goggle (sneeuwbril met liefst een donker en een licht glas)
 • Zonnebril (voor tijdens het hiken en op de terrasjes)
 • Zonnebrand & lipbescherming (watervast met min. factor 15)
 • Snowboardkleding (Minimaal waterkolom 5000mm en goed ademend)
 • Technisch ondergoed, muts en handschoenen
 • Vrijetijdskleding
 • Toiletspullen (evt. medicijnen)
 • Geld, legitimatie en verzekeringspasjes
 • Een kleine fotocamera, muziek en films maken je verblijf nog aangenamer!

Vervoer

Vervoer is niet inbegrepen in deze reis. Je zult zelf voor het vervoer moeten zorgen. We bemiddelen in carpoolmogelijkheden onder de geboekte deelnemers, daarvoor kun je ons een mailtje sturen aan snow@ripstar.nl

Vervoer


Data & Prijzen

Livigno [ITA], 20 t/m 27 februari 2016 € 880,-

Inclusief

 • 5 dagen snowboardgids / Ripstar freeride pro met off-piste bevoegdheid
 • 7 overnachtingen in een hotel o.b.v. logies en ontbijt (op indeling)
 • Salomon testboards
 • Theorie clinics
 • Gebruik Mammut lawineairbag
 • Ripstar Membership
 • Beddengoed
 • Schoonmaakkosten

Exlusief

 • Vervoer
 • Liftpas
 • Maaltijden
 • Bergsportverzekering

Optioneel

 • Safetyset (lawinepieper, schep, sonde) €60,-
 • Freeride board (diverse actuele modellen) € 100,-
 • Backprotector € 20,-
 • Helm € 15,- 
 • Upgrade naar hotel of 1 persoonskamer: op aanvraag 

Boek nu Korting

Custom

Met een groep vrienden zelf de datum bepalen en je programma samenstellen? Kijk dan eens bij onze custom reizen. De trip wordt dan speciaal op jouw wensen afgestemd en zo een gegarandeerd succes.

Skiër?

Ben je een skiër en wil je met een bevriende groep boarders mee op één van onze reizen? Dan ben je natuurlijk welkom! Hou er alleen rekening mee dat onze gidsen op een snowboard staan en ze je misschien niet kunnen helpen met het verbeteren van je skitechniek. Ben je zelf op zoek naar een freeride/backcountry trip op ski's? Kijk dan eens bij Ripstar Ski Travel. Ripstar Ski biedt freeride ski reizen en backcountry ski reizen aan.


Verzekering

Reizen en op vakantie gaan doe je voor je plezier. Daar wil je dus van genieten. Toch kan er altijd wat gebeuren. Diefstal, een ongeluk of ziekte. Het kan ons allemaal overkomen; ook op vakantie.

Mocht er toch iets vervelends gebeuren, dan ben je met een reisverzekering goed beschermd tijdens de reis en met een annuleringsverzekering wanneer u niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren.

Gaat u met ons mee off-piste? Let dan goed op dat uw reisverzekering ook off-piste met een gediplomeerde gids dekt. Wij raden de verzekeringen van de NKBV aan.

NKBV Verzekeringen