Splitboarden en toerskiën in IJsland

IJsland is ruig, verlaten en ongelofelijk mooi. Een hele bijzondere locatie om de mooiste poederbochten te zetten. Op eigen kracht zullen we dit prachtige eiland verkennen. Omhoog lopen vanuit de fjorden, poeder afdalingen die uitkomen bij zee en 's avonds de kans om het noorderlicht te zien.


Locatie

Toen de vikingen voor het eerst IJsland ontdekten, dachten ze dat ze Valhalla gevonden hadden en dat snappen wij heel goed. IJsland zou op de bucketlist moeten staan van elke toerskiër en splitboarder. Ruige bergtoppen tot boven de 2000m, couloirs die eindigen in zee en een uitzicht om nooit te vergeten. 

Wij zullen verblijven in Ólafsfjörður aan de noordkant van het eiland. Hier vinden we veel toermogelijkheden en een prachtig uitzicht op zee. Met onze gehuurde bus kunnen we het noorden van het eiland nog veel verder verkennen en zijn de mogelijkheden eindeloos.


Accommodatie

We verblijven in een blokhut in Ólafsfjörður in het noorden van IJsland. De blokhut is eenvoudig, maar van alle gemakken voorzien (woonkamer, keuken, badkamer, televisie, wifi). Er is zelfs een hottub met uitzicht op het water en de bergen! Een ideaal uitgangspunt voor een week toeren in IJsland. 


Programma

Op zaterdag vliegen we van Amsterdam naar Reykjavik. Hier komen we rond 14:00 aan en zullen we met de gehuurde bus naar het noorden van het eiland rijden waar we de rest van de week de mooiste gaan beklimmen en afdalen.

De hele week zullen we elke bocht moeten verdienen door eerst zelf omhoog te lopen. Na het ontbijt gaan we op pad. soms zullen we wat verder moeten rijden om de beste runs te bereiken. Met de toerski's en splitboards lopen we omhoog door het prachtige landschap. Eenmaal boven bouwen we de splitboards om en rijden de mooiste runs naar beneden. Meestal zullen we maar 1 a 2 afdalingen per dag doen, maar het gaat met toeren om de kwaliteit, niet de kwantiteit! Doordat het weer onbetrouwbaar kan zijn, zullen we ons flexibel op moeten stellen. Soms zullen we juist vroeg beginnen en andere keren wat later op de dag. Door het lange daglicht is dat hier gelukkig geen probleem.

Op vrijdag zullen we terugrijden naar Reykjavik. Onderweg is er nog voldoende tijd om onderweg te stoppen en wat meer van het eiland te zien. De volgende ochtend, of eigenlijk nacht moeten we al heel vroeg op het vliegveld zijn om terug naar Nederland te vliegen. Aangezien de vlucht al om 6:00 vertrekt, zullen we rond 3:30 op het vliegveld moeten zijn. We laten het voor iedereen vrij om zelf een overnachting te regelen of een nachtje door te halen in het nachtleven van Reykjavik.

Gids
Je gaat 5 dagen op pad met de berg, ski- of snowboardgids, van zondag tot en met donderdag. De gids kiest de beste spots, zoekt de beste sneeuw en is uiteraard aanwezig om de veiligheid te waarborgen.


Niveau

Op deze bestemming wordt getourd met een splitboard of toerski's. Er zijn geen liften en elke meter die we willen afdalen moet eerst omhoog worden gelopen. Dit betekent hikes variërend van drie uur per dag tot 4-5 uur per dag. Een goede conditie is dus vereist.

Afdalen: Je kan steil terrein rijden tot 40 graden, ook als de sneeuw niet perfect is.
Conditie: Een grotere hike van 3-4 uur red je wel.
Off-piste ervaring: Je bent eerder met een gids buiten de piste geweest.
Off-piste kennis: Je weet al het één en ander over sneeuw- en lawinekunde en kan goed omgaan met lawinepieper, schep en sonde.


Materiaal

Hoe zit het met de splitboards en toerski's?

Voor deze reis is een splitboardset of toerskiset vereist. Een splitboardset bestaat uit een splitboard, splitboardbindingen (of gewone bindingen op voilé platen), vellen, crampons en telescoopstokken. Een toerski set bestaat uit freerideski's met toerbindingen, vellen en (telescoop)skistokken. Wanneer je zelf geen eigen materiaal hebt, is het mogelijk om bij Ripstar een set te huren. De verhuurmaterialen zijn hoogwaardige spullen van het merk Salomon.

Wat houdt de safetyset in?

Bij Ripstar kun je deze week ook een safetyset huren; dat wil zeggen een lawinepieper, een schep en een sonde. Mocht je deze uitrusting zelf al bezitten, neem deze dan vooral mee. Ripstar werkt met de Ortovox 3+ lawinepiepers. Deze 3-antenne apparaten werken nog preciezer en makkelijker dan andere modellen. Avalanche Safety Set

Hoe zit het met de Lawine airbag?

Het gebruik van een lawine airbag is verplicht tijdens al onze off-piste reizen. Wanneer je deze niet zelf in je bezit hebt is het mogelijk deze te huren bij Ripstar. Ripstar werkt samen met Ortovox.

Is het dragen van bescherming verplicht?

Het dragen van een helm is verplicht. Het freeriden brengt zoveel risico’s met zich mee dat je geen maatregelen genoeg kunt nemen.

Wat moet je verder zelf niet vergeten?

  • Goggle (sneeuwbril met liefst een donker en een licht glas)
  • Zonnebril (voor tijdens het hiken en op de terrasjes)
  • Zonnebrand & lipbescherming (watervast met min. factor 15)
  • Ski-/snowboardkleding (Minimaal waterkolom 5000mm en goed ademend)
  • Technisch ondergoed, muts en handschoenen
  • Vrijetijdskleding
  • Toiletspullen (evt. medicijnen)
  • Geld, legitimatie en verzekeringspasjes
  • Een kleine fotocamera, muziek en films maken je verblijf nog aangenamer! 

Vervoer

Vervoer is niet inbegrepen in deze reis. Je zult zelf voor het vervoer moeten zorgen. Er zijn verschillende vluchten van Schiphol naar Reykjavik (de hoofdstad van IJsland). Vanaf daar zullen we met een gehuurde bus naar het noorden van het eiland rijden. De vluchten naar IJsland zijn nog heel betaalbaar. Als je bijtijds boekt, dan vlieg je al voor € 200,- retour naar Reykjavik! De huur van de bus is bij de prijs inbegrepen. De kosten voor tol en brandstof zullen onder de deelnemers verdeeld worden.

Voorbeeld vlucht:

Heenvlucht: Amsterdam - Reykjavik
Vertrek: zaterdag 6 april 12:25
Aankomst: zaterdag 6 april 13:45 (lokale tijd, 3 uur en 20 minuten vliegtijd)

Terugvlucht: Reykjavik - Amsterdam
Vertrek: zaterdag 13 april 6:00 (lokale tijd, 3 uur en 20 minuten vliegtijd)
Aankomst: zaterdag 13 april 11:20


Data & Prijzen

Deelnemers

We werken met een maximum van 6 personen per gids bij deze reis. Het minimum aantal deelnemers voor doorgang van de reis bedraagt 4. Indien dit minimum aantal inschrijvingen niet wordt gehaald, nemen wij tijdig contact op.

De leeftijd van de meeste deelnemers ligt ongeveer tussen de midden 20 en eind 40. De samenstelling van de groep verschilt van vriendinnen, vrienden, boers, zussen tot alleenreizende mannen & vrouwen. Iedereen is welkom en er zijn vrijwel altijd meerdere deelnemers zonder reisgenoten. Het is dus geen enkel probleem om alleen te komen. 

Custom

Met een groep vrienden zelf de datum bepalen en je programma samenstellen? Kijk dan eens bij onze custom reizen. De trip wordt dan speciaal op jouw wensen afgestemd en zo een gegarandeerd succes.


Verzekering

Reizen en op vakantie gaan doe je voor je plezier. Daar wil je dus van genieten. Toch kan er altijd wat gebeuren. Diefstal, een ongeluk of ziekte. Het kan ons allemaal overkomen; ook op vakantie.

Mocht er toch iets vervelends gebeuren, dan ben je met een reisverzekering goed beschermd tijdens de reis en met een annuleringsverzekering wanneer je niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren.

Ga je met ons mee off-piste? Let dan goed op dat jouw reisverzekering ook off-piste met een gediplomeerde gids dekt. Wij raden de verzekeringen van de NKBV aan.

NKBV Verzekeringen