Freeride level 2 Livigno

Het op 1816 meter gelegen Italiaanse Livigno is een ‘secret spot’ in freeride land! De sneeuwzekere weidse poederhellingen zijn hier nog niet ontdekt door Nederlands-, Duits- of Engelssprekende freeriders. Ongelofelijk wat hier blijft liggen. Dit heeft deels te maken met de lokale wetgeving die pas sinds enkele jaren freeriden toestaat. Des te beter want je kunt hier praktisch alles rijden wat interessant is. Mega poedervelden,  prachtige lariksbossen, superlange couloirs; het is allemaal zonder veel moeite bereikbaar. Lange hikes zijn dus niet nodig om in de beste backcountry te komen. Voor de liefhebbers is er zelfs de mogelijkheid om te heliskiën of -boarden

Natuurlijk checken we ook het nabijgelegen Bormio en Sante Caterina, met ruiger terrein, waar afdalingen tot wel 1900 hoogtemeters mogelijk zijn. Zo krijgt deze reis een roadtrip karakter. Livigno zelf bereik je vrij snel; vanaf Arnhem rijd je er in 900km met de auto naartoe. Je moet dan wel het tunneltje Munt La Schera door. De Tolkosten worden echter ruimschoots gecompenseerd doordat Livigno belastingvrij is. Diesel kost hier slechts €1,- per liter! De sneeuwzekerheid, het inneralpine klimaat en het feit dat de lariksbossen tot wel 2300 meter reiken maken dat in Livigno off-days bijna niet mogelijk zijn.  De goed betaalbare Italiaanse keuken maakt deze trip helemaal af!

Livigno backcountry


Locatie

Livigno ligt op 1816 meter hoogte in de Italiaanse streek Alta Valtellina, net over de Zwitserse grens ter hoogte van St. Moritz.

Weinig locaties zijn zo sneeuwzeker als Livigno. Het skigebied gaat tot 2800 meter hoog en je kunt bijna overal tot in het dal afdalen. Veel flanken hebben een relatief constante hellingshoek, waardoor je van de eerste tot de laatste spray in perfect terrein rijdt. Livigno moet het van de sneeuw uit een ‘Südstau’ hebben. Door de inneralpine ligging in een hoog geïsoleerd dal blijft de sneeuw hier zeer lang liggen. Het seizoen loopt hier dan ook van eind november tot mei. Op schaduwflanken is er zelfs vaak in het voorjaar nog droge poeder te vinden.

Het dorpje Livigno

Vanwege de strategische, geïsoleerde ligging heeft Livigno al sinds Napoleon de belastingvrije status. Het barst hier dan ook van de shops waar je ver onder de normale prijs kunt inkopen. De vele shops, barretjes en restaurants zijn bijna altijd in de oude houten gebouwen gevestigd. Hier geen hoogbouw of beton, het authentieke karakter van Livigno is goed behouden gebleven.

Livigno dorp

Het gebied Livigno

Het skigebied bestaat eigenlijk uit 3 verschillende gebieden, waarvan 2 die aan de westelijke kam verbonden zijn terwijl Mottelino aan de oostzijde van het dal van Livigno ligt. Je kunt van beide bergkammen freeridend terug naar Livigno, maar je kunt ook kiezen voor de ‘freeride’ aan de oostflank van Monte Della Neve. Bus of Taxi brengen je dan weer naar de dichtstbijzijnde lift. (De kaart is naar zuiden gericht)

Livigno skigebied


Accommodatie

We verblijven in een hotel of pension in Livigno. Bijvoorbeeld dit 3 sterren hotel, rustig gelegen en kijkt mooi uit over Livigno.


Programma

De eerste dag staat in het teken van inrijden en het omgaan met de backcountry uitrusting. We zullen oefenen met de lawine piepers, zoals het gebruiken en zoeken hiervan. Dit alles afwisselend met vette off-piste runs.Elke dag wordt door de gids de beste tour uitgestippeld. Indien de omstandigheden dit toelaten wordt er gebruik gemaakt van de verschillende gebieden in de regio. Vanuit deze gebieden is het vaak maar een klein stukje hiken en dan komen we bij oneindig lange offpiste afdalingen door de ongerepte natuur en onverspoorde poedervelden. 

Ook heliskiën of -boarden is mogelijk (tegen meerprijs).

Belangrijk: Alles draait om flexibiliteit!! 
Het volledige programma is afhankelijk van de sneeuw, het weer, het niveau etc.

Livigno backcountry

Gids
De berg, ski- of snowboardgids is vijf dagen aanwezig, van zondag tot en met donderdag. De gids kiest de beste spots, zoekt de beste sneeuw en is uiteraard aanwezig om de veiligheid te waarborgen.


Niveau

Deze reis is niet bedoeld als eerste off-piste ervaring. Je bent al vaker buiten de piste geweest en je hebt geen problemen met heupdiepe sneeuw en treeruns. Daarnaast hou je een dag poeder knallen goed vol, want bij deze level 2 reis proberen we vooral veel meters te maken.

Afdalen: Je komt naar beneden in middelsteil terrein (<35 graden). Verder zijn treeruns en heupdiepe sneeuw geen probleem.
Conditie: Een dag off-piste met de lift kan je aan.
Ervaring: Je bent vaker off-piste geweest, maar dit hoeft nog niet persé met een gids te zijn geweest.
Kennis: Je kan omgaan met een lawinepieper, schep en sonde.


Materiaal

Hoe zit het met de ski's en snowboards?

Wanneer je zelf geen eigen materiaal hebt, is het mogelijk om bij Ripstar een ski- of snowboardset te huren. Ook is het mogelijk een deel van deze set te huren. De verhuurmaterialen zijn hoogwaardige spullen van het merk Salomon. Tijdens deze reis zullen we ook stukken omhoog lopen om bij de mooiste afdalingen te komen. Voor de skiërs zijn ski's met toerbinding en vellen noodzakelijk. Voor de snowboarders sneeuwschoenen en stokken, of een splitboardset.

Wat houdt de safetyset in?

Bij Ripstar kun je deze week ook een safetyset huren; dat wil zeggen een lawinepieper, een schep en een sonde. Mocht je deze uitrusting zelf al bezitten, neem deze dan vooral mee. Ripstar werkt met de Ortovox 3+ lawinepiepers. Deze 3-antenne apparaten werken nog preciezer en makkelijker dan andere modellen. Wanneer je deze niet zelf in je bezit hebt is het mogelijk deze te huren bij Ripstar.

Hoe zit het met de Lawine airbag?

Het gebruik van een lawine airbag is verplicht tijdens al onze off-piste reizen. Wanneer je deze niet zelf in je bezit hebt is het mogelijk deze te huren bij Ripstar. Ripstar werkt samen met Ortovox.

Is het dragen van bescherming verplicht?

Het dragen van een helm is verplicht. Het freeriden brengt zoveel risico’s met zich mee dat je geen maatregelen genoeg kunt nemen.

Wat moet je verder zelf niet vergeten?

  • Goggle (sneeuwbril met liefst een donker en een licht glas)
  • Zonnebril (voor tijdens het hiken en op de terrasjes)
  • Zonnebrand & lipbescherming (watervast met min. factor 30)
  • Ski- of snowboardkleding (Minimaal waterkolom 5000mm en goed ademend)
  • Technisch ondergoed, muts en handschoenen
  • Vrijetijdskleding
  • Toiletspullen (evt. medicijnen)
  • Geld, legitimatie en verzekeringspasjes
  • Een kleine fotocamera, muziek en films maken je verblijf nog aangenamer!

Vervoer

Vervoer is niet inbegrepen in deze reis. Je zult zelf voor het vervoer moeten zorgen. We bemiddelen in carpoolmogelijkheden onder de geboekte deelnemers, daarvoor kun je ons een mailtje sturen aan snow@ripstar.nl.

Lokaal maken we af en toe gebruik van de skibus, deze is vaak bij de prijs van de liftpas inbegrepen. Mochten we een keer een taxi regelen na een verre backcountry tocht, dan delen we deze kosten.

Vervoer


Data & Prijzen

Deelnemers

We werken met een maximum van 6-8 personen per gids, afhankelijk wat het level van het freeride camp. Het minimum aantal deelnemers voor doorgang van de reis bedraagt 4. Indien dit minimum aantal inschrijvingen niet wordt gehaald, nemen wij tijdig contact op. Indien er met de snowboard- en skigroep samen wel voldoende deelnemers zijn, voegen we de groepen samen.

De leeftijd van de meeste deelnemers ligt ongeveer tussen de midden 20 en eind 40. De samenstelling van de groep verschilt van vriendinnen, vrienden, boers, zussen tot alleenreizende mannen & vrouwen. Iedereen is welkom en er zijn vrijwel altijd meerdere deelnemers zonder reisgenoten. Het is dus geen enkel probleem om alleen te komen.

Custom

Met een groep vrienden zelf de datum bepalen en je programma samenstellen? Kijk dan eens bij onze custom reizen. De trip wordt dan speciaal op jouw wensen afgestemd en zo een gegarandeerd succes.


Verzekering

Reizen en op vakantie gaan doe je voor je plezier. Daar wil je dus van genieten. Toch kan er altijd wat gebeuren. Diefstal, een ongeluk of ziekte. Het kan ons allemaal overkomen; ook op vakantie.

Mocht er toch iets vervelends gebeuren, dan ben je met een reisverzekering goed beschermd tijdens de reis en met een annuleringsverzekering wanneer je niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren.

Ga je met ons mee off-piste? Let dan goed op dat jouw reisverzekering ook off-piste met een gediplomeerde gids dekt. Wij raden de verzekeringen van de NKBV aan.

NKBV Verzekeringen