Freeride level 3 Gudauri (გუდაური), Georgië

Op zoek naar dikke lijnen en verse poeder in het gebied waar Europa en Azië samen komen. De mix van de hoge toppen van de Kaukasus en een andere cultuur maken Georgië tot een hele bijzondere bestemming. Onze uitvalsbasis is Gudauri, het 'grootste' skigebied van het land, maar ook het gebied met oneindige backcountry mogelijkheden. We zullen deze week de liften gebruiken om zo hoog mogelijk te komen en vanaf daar soms een stuk hiken om de mooiste backcountry runs te rijden.

Een reis met exotische poeder bochten en bijzondere ontmoetingen...


Locatie 

Het skigebied Gudauri

Gudauri is een 'modern' skigebied voor Georgische begrippen. Het gebied telt 1 gondel, 6 stoeltjesliften en 3 sleepliften, maar wel afdalingen met 1250 hoogtemeters! In het totaal telt het gebied 60km piste. Wat het gebied echt bijzonder maakt zijn de vele off-piste mogelijkheden. Met relatief korte hikes zijn er heel veel mooie runs te maken. De mooiste afdalingen vind je wanneer je aan de achterkant van het gebied afdaalt naar de pas die Georgië met Rusland verbindt. Vanaf hier pakken we dan een taxi terug naar het dorp. Het dorp Gudauri ligt op 2000 meter terwijl het skigebied tot 3250m gaat. In de verte kan je zelfs de hoge 5000'ers van de Kaukasus zien liggen die de grens vormen tussen Georgië en Rusland. Het skigebied is open van midden december tot eind April. 

Het dorp Gudauri

In Gudauri vind je verschillende barretjes en restaurants, zowel met lokaal als westers eten. Het skigebied wordt de laatste jaren steeds populairder, waardoor ook het dorp steeds verder groeit. Gudauri biedt naast het skiën en snowboarden ook andere activiteiten zoals sneeuwscooter rijden, paragliden, een spa en nog veel meer. De skiliften beginnen vanuit het dorp en we kunnen dus 's ochtends zo de lift in stappen.

Het land Georgië

Georgië ligt in het gebied waar Europa en Azië aan elkaar grenzen. Ten zuiden van Rusland en ten noorden van Turkije. De Georgiërs staan bekend als vriendelijk en trots op hun land. Voor Nederlanders en Belgen is het geen probleem om naar Georgië te reizen, zolang je paspoort nog 6 maanden geldig is. We zullen vliegen op de hoofdstad Tbilisi dat bekend staat als één van de veiligste steden van Europa en het centrum heeft een bijzondere combinatie van middeleeuwse, stalinistische en moderne gebouwen.

Gudauri ligt in het noorden van Georgië in de Kaukasus en in de buurt van de Russische grens. Gudauri is een veilige regio en wordt veel bezocht door buitenlandse toeristen. Ten westen van Gudauri ligt zuid-Ossetië. Een omstreden regio waar in 2008 flink gevochten werd. Op dit moment geldt er nog een negatief reisadvies naar deze regio. Wij zijn hiervan op de hoogte en zullen deze regio dus ook vermijden.


Accommodatie

We verblijven in een hotel in Gudauri. Het hotel is eenvoudig, maar biedt alles dat we nodig hebben. Binnenkort meer informatie over deze accommodatie.


Programma

Op zaterdag vliegen we van Amsterdam naar Tbilisi. Hier komen we begin van de avond aan en wacht ons een transfer naar het skigebied van Gudauri, dat op ongeveer 2-2,5 uur rijden ligt. De volgende 5 dagen zullen we elke dag op pad zijn rondom het gebied van Gudauri.Zondag tot en met Donderdag worden door de gids de beste tours uitgestippeld. Het is vaak maar een klein stukje hiken en dan komen we bij oneindig lange off-piste afdalingen door de ongerepte natuur en onverspoorde poedervelden. We gaan met de lift omhoog en zullen dan nog wat verder hiken. Dit zijn hikes van een uur en misschien af en toe iets meer afhankelijk van de groep en de omstandigheden. In overleg met de groep kunnen we deze week ook een keer een langere backcountry tocht maken, dit is natuurlijk ook de ideale kans om onder begeleiding van de gids je nieuwe splitboard of toerski's te testen en te gebruiken.

Indien er interesse is komen ’s avonds onderwerpen als kaartlezen, tochtplanning, materiaalonderhoud, sneeuw- en lawinkunde en bergweer aan bod.

Vrijdagavond reizen we terug naar Tbilisi, Overdag is er de mogelijkheid om zelf nog even de piste op te gaan, of nog iets langer te slapen. In Tbilisi kunnen we de oude stad bezoeken of verder bijkomen van de 5 intensieve dagen off-piste knallen. De volgende ochtend, of eigenlijk nacht moeten we al heel vroeg op het vliegveld zijn om terug naar Nederland te vliegen. Aangezien de vlucht al om 5:35 vertrekt, zullen we rond 3:00 op het vliegveld moeten zijn. We laten het voor iedereen vrij om zelf een overnachting te regelen of een nachtje door te halen in het nachtleven van Tbilisi.

Belangrijk: Alles draait om flexibiliteit!! 
Het volledige programma is afhankelijk van de sneeuw, het weer, het niveau etc.

Gids
Je gaat 5 dagen op pad met de berg, ski- of snowboardgids, van zondag tot en met donderdag. De gids kiest de beste spots, zoekt de beste sneeuw en is uiteraard aanwezig om de veiligheid te waarborgen.


Materiaal

Hoe zit het met de ski's en snowboards?

Wanneer je zelf geen eigen materiaal hebt, is het mogelijk om bij Ripstar een ski- of snowboardset te huren. Ook is het mogelijk een deel van deze set te huren. De verhuurmaterialen zijn hoogwaardige spullen van het merk Salomon. Tijdens deze reis zullen we ook stukken omhoog lopen om bij de mooiste afdalingen te komen. Voor de skiërs zijn ski's met toerbinding en vellen noodzakelijk. Voor de snowboarders sneeuwschoenen en stokken, of een splitboardset.

Wat houdt de safetyset in?

Bij Ripstar kun je deze week ook een safetyset huren; dat wil zeggen een lawinepieper, een schep en een sonde. Mocht je deze uitrusting zelf al bezitten, neem deze dan vooral mee. Ripstar werkt met de Ortovox 3+ lawinepiepers. Deze 3-antenne apparaten werken nog preciezer en makkelijker dan andere modellen. Wanneer je deze niet zelf in je bezit hebt is het mogelijk deze te huren bij Ripstar.

Hoe zit het met de Lawine airbag?

Het gebruik van een lawine airbag is verplicht tijdens al onze off-piste reizen. Wanneer je deze niet zelf in je bezit hebt is het mogelijk deze te huren bij Ripstar. Ripstar werkt samen met Ortovox.

Is het dragen van bescherming verplicht?

Het dragen van een helm is verplicht. Het freeriden brengt zoveel risico’s met zich mee dat je geen maatregelen genoeg kunt nemen.

Wat moet je verder zelf niet vergeten?

  • Goggle (sneeuwbril met liefst een donker en een licht glas)
  • Zonnebril (voor tijdens het hiken en op de terrasjes)
  • Zonnebrand & lipbescherming (watervast met min. factor 30)
  • Ski- of snowboardkleding (Minimaal waterkolom 5000mm en goed ademend)
  • Technisch ondergoed, muts en handschoenen
  • Vrijetijdskleding
  • Toiletspullen (evt. medicijnen)
  • Geld, legitimatie en verzekeringspasjes
  • Een kleine fotocamera, muziek en films maken je verblijf nog aangenamer!

Niveau

Op deze bestemming kan gehiked worden met sneeuwschoenen, splitboards of toerski's. De omstandigheden bepalen hoe ver en hoe vaak we zullen lopen. Soms ligt het witte goud net naast de piste en hebben we alleen de lift nodig. Indien het langere tijd niet gesneeuwd heeft weten onze gidsen toch altijd onverspoorde hellingen te vinden. Hier moeten we dan vaak wel wat verder voor lopen.

Afdalen: Je kan steil terrein rijden tot 40 graden, ook als de sneeuw niet perfect is.
Conditie: Een hike van 30 minuten is geen probleem, zolang de sneeuw maar niet te diep is.
Off-piste ervaring: Je bent eerder met een gids buiten de piste geweest.
Off-piste kennis: Je weet al het één en ander over sneeuw- en lawinekunde en kan goed omgaan met lawinepieper, schep en sonde.


Vervoer

Vervoer is niet inbegrepen in deze reis. Je zult zelf voor het vervoer moeten zorgen. Er zijn verschillende vluchten van Schiphol naar Tbilisi (de hoofdstad van Georgië). Vanaf daar zullen we met een transfer naar het hostel worden gebracht. De vluchten naar Tbilisi zijn nog heel betaalbaar. Als je bijtijds boekt, dan vlieg je al voor € 200,- retour naar Tbilisi! Ter plekke kan het zijn dat we aan het einde van een grote backcountry tocht een taxi terug moeten nemen naar het dorp. Deze kosten zullen we dan delen.

Voorbeeld vlucht:

Heenvlucht: Amsterdam - Tbilisi (KL3108 KLM)
Vertrek: zaterdag 15 februari 10:20
Aankomst: zaterdag 15 februari 17:50 (lokale tijd, 4 uur en 30 minuten vliegtijd)

Terugvlucht: Tbilisi - Amsterdam (KL3109 KLM)
Vertrek: zaterdag 22 februari 6:30 (lokale tijd, 5 uur vliegtijd)
Aankomst: zaterdag 22 februari 8:30


Data & Prijzen

Deelnemers

We werken met een maximum van 6-8 personen per gids, afhankelijk van welk level freeride camp het is. Het minimum aantal deelnemers voor doorgang van de reis bedraagt 4. Indien dit minimum aantal inschrijvingen niet wordt gehaald,,nemen wij tijdig contact op. Indien er met de snowboard- en skigroep samen wel voldoende deelnemers zijn, voegen we de groepen samen. De gids zal dan op zowel een snowboard als op ski's kunnen staan.

De leeftijd van de meeste deelnemers ligt ongeveer tussen de midden 20 en eind 40. De samenstelling van de groep verschilt van vriendinnen, vrienden, boers, zussen tot alleenreizende mannen & vrouwen. Iedereen is welkom en er zijn vrijwel altijd meerdere deelnemers zonder reisgenoten. Het is dus geen enkel probleem om alleen te komen. 

Custom

Met een groep vrienden zelf de datum bepalen en je programma samenstellen? Kijk dan eens bij onze custom reizen. De trip wordt dan speciaal op jouw wensen afgestemd en zo een gegarandeerd succes.


Verzekering

Reizen en op vakantie gaan doe je voor je plezier. Daar wil je dus van genieten. Toch kan er altijd wat gebeuren. Diefstal, een ongeluk of ziekte. Het kan ons allemaal overkomen; ook op vakantie.

Mocht er toch iets vervelends gebeuren, dan ben je met een reisverzekering goed beschermd tijdens de reis en met een annuleringsverzekering wanneer je niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren.

Ga je met ons mee off-piste? Let dan goed op dat jouw reisverzekering ook off-piste met een gediplomeerde gids dekt. Wij raden de verzekeringen van de NKBV aan.

NKBV Verzekeringen