Verkorte opleiding snowboardleraar Anwärter voor sportstudenten

In samenwerking met Snowboard Austria / ÖSV (Oostenrijkse grootste bond) kan Ripstar Snowboarding een verkorte opleiding tot snowboardleraar aanbieden binnen de sportopleidingen in Nederland en wellicht nog voor studiepunten ook! De opleiding wordt uitgevoerd door de ÖSV en het diploma wordt dus ook door deze Oostenrijkse bond uitgegeven!

De Anwärter snowboardlerarenopleiding is de eerste opleiding die je kan volgen om snowboardleraar te worden. Met dit diploma mag je beginnende snowboarders lesgeven. Tijdens deze snowboardlerarenopleiding ligt de nadruk op methodiek, didactiek en het verbeteren van je eigen snowboardvaardigheden. Let op: de hele opleiding wordt in het Duits gegeven!

Waarom verkort?

Studenten van een Nederlandse sportopleiding krijgen de mogelijkheid de Oostenrijkse Anwärter (snowboardleraaropleiding) verkort te doorlopen. Vanwege de aanwezige vakkennis van deze studenten op het gebied van EHBO, anatomie, methodiek & didactiek en bewegingsleer (biomechanica), is het mogelijk de reguliere Anwärter te verkorten. Dat resulteert in een kortere en dus ook een goedkopere opleiding voor sportstudenten uit heel Nederland!

Anwarter opleiding


Algemene informatie

Toelatingseisen

 1. Minimum leeftijd 16 jaar, aangeraden wordt om vanaf 18 jaar te starten met de opleiding.
 2. Goede gezondheid en sportief.
 3. Goede eigenvaardigheid; goed gecontroleerd & sportief boarden op pistes van diverse moeilijkheidsgraad.
 4. Kennis van de Duitse taal (de voertaal van deze Oostenrijkse opleiding is Duits).
 5. Minimaal zes weken sneeuwervaring (exclusief je ervaring op sneeuwbanen in NL).

Deze opleiding is alleen bedoeld voor studenten van een sportopleiding! Zoals bijv. ALO, SM&O, CIOS, FONTYS Sport Hogeschool, ed.
Een bewijs van inschrijving of diploma is vereist voor deelname aan deze verkorte opleiding tot snowboardleraar. 

Om in aanmerking te komen voor het Oostenrijkse Anwärter diploma is het verplicht om alle delen te volgen.
Dus 2 avonden in Nederland en de gehele opleidingweek in Oostenrijk.

Programma

De opleiding bestaat uit 2 avonden in Nederland en 7 sneeuwdagen in Oostenrijk. In Nederland wordt de opleiding gegeven in SnowWorld Zoetermeer. Hier komt bij de theorie een algemene introductie aan bod. Het praktijk onderdeel zal met name gericht zijn op eigen techniek en “Schulefahren”. 

In Kaprun (Oostenrijk) staan er 7 dagen praktijk- & theorieles gepland. Hier komen eigenvaardigheid, “Schulefahren” en praktische methodisch/didactische vaardigheden aan bod. Ook zullen alle theorievakken gegeven worden.

De opleiding is in z’n geheel Duitstalig, er zijn weliswaar 2 avonden in Nederland maar ook daar blijft de voertaal Duits!

Basis scholing

Lesplanmatige demonstratie van oefeningen en bochten uit de basis scholing (Driftschwung Basic); Kennis en inzicht van methodiek, bewegingsverloop en correctie ervan; Veilige leiding en begeleiding van een groep.

Praktisch methodische oefeningen

Het uitleggen en demonstreren van bewegingsaflopen uit de basis scholing. Het herkennen van fouten en de correctie hiervan. Laten zien en aanbieden van methodische stappen en hulpmiddelen bij het onderwijs.

Verbetering van eigenvaardigheid

Verbetering en correctie van de eigenvaardigheid op gevorderd niveau; 
Gesneden bochten en korte bochten.

Examens praktijk

Drie Schulefahrten: 
2 x een basisbocht met voorgegeven bochten aantal. Methodisch opbouwoefeningen, geïsoleerd als bewegingsopdracht.

Praktische methodische oefeningen: 
Lesgeven in combinatie met meerdere oefeningen.

Eigenvaardigheid:

Bewegingsopdrachten m.b.t. eigenvaardigheid.

Theorie

2 EH Methodiek & didactiek
2 EH Bewegingsleer
2 EH Snowboard geschiedenis, toerisme en milieu 
2 EH Beroepskunde, veiligheid en gevarenkunde
2 EH Sneeuw- en lawinekunde
2 EH Materiaalkunde
1,5 EH Engels

(1 EH = 1 eenheid)

Examens theorie

In alle vakken behalve Sneeuw- en lawinekunde en Engels

Bevoegdheden

Na het behalen van het Anwärter diploma uitgegeven door de ÖSV ben je bevoegd beginners les te geven.

NB Wettelijke wijzigingen voorbehouden.

Snowboardles geven


Locaties, data en prijzen

Kaprun [AT], 22 t/m 29 april  2017

Totaalprijs € 1025,-

Inclusief

 • Ripstar info meeting in NL
 • Accommodatie
 • Avondeten
 • 7 daagse liftpas
 • Entree SnowWorld
 • Praktijk- en theorielessen
 • Lesmateriaal
 • Examenkosten
 • Ripstar Membership
 • Administratiekosten

Exclusief

Optioneel

 • Upgrade naar hotel of 1 persoonskamer: op aanvraag

Boeken 


FAQ

1 Hoeveel ervaring heb je nodig voor deelname aan de Anwärter?
Je leert tijdens de 7 dagen opleiding enorm veel, maar toch heb je een redelijk basisniveau nodig om uiteindelijk na die 7 dagen op het examenniveau te zijn. Het is moeilijk om precies een aantal weken aan te geven want de één leert nu eenmaal sneller dan de ander, maar zo’n 6 weken heb je wel sneeuwervaring nodig. 
Ook speelt het een rol of je les hebt gehad of dat je het snowboarden jezelf hebt aangeleerd. Iedereen kan vrijblijvend naar de meeting (informatie avond) komen en daar zijn of haar niveau laten beoordelen. Voor deze dagen kun je je aanmelden op snow@ripstar.nl

2 In welke landen en aan wie kun je met je Anwärter diploma lesgeven?
Met je Anwärter kun je lesgeven aan beginners in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland. Voor andere Europese landen maar ook voor USA, Canada, Australië en Nieuw Zeeland dien je over het algemeen in bezit te zijn van de vervolgcursus Landes en de Alpinkurs (zie overzicht opleiding). Uiteraard zijn hier uitzonderingen op en is het uiteindelijk de ski/snowboard school zelf die beslist of ze een leraar met een bepaald diploma wel of niet aannemen. Veel skischolen in Tirol werken bijvoorbeeld alleen met de opleiding van het Tiroler Verband. 

N.B. Wettelijke wijzigingen voorbehouden.

3 Wat is inclusief de cursusprijs?
Accommodatie op basis van halfpension, liftpas, training (praktijk), theorielessen, examenkosten, cursusboek, Ripstar Club Membership.

4 Wat is exclusief de cursusprijs?
Vervoer, drankjes, lunch, ÖSV lidmaatschap (€ 30,- p.j.).

5 Kan ik van te voren over het cursusboek beschikken?
Nee, om organisatorische redenen is dit niet mogelijk. Je kunt natuurlijk wel een boek lenen van een oud-cursist.

6 Hoe is het vervoer geregeld?
Het vervoer is op eigen gelegenheid. Een maand voor de cursus starten er trainingen waar je met evt. mede-cursisten in aanraking komt, ideaal om carpool afspraken te maken. Daarnaast kan je via de Ripstar Facebook in contact komen met anderen die een plekje over hebben of juist nog een plekje zoeken. Bij het boeken van een treinticket krijg je korting als je met een groep boekt of als je minimaal twee weken voor vertrek boekt.

7 Waarom is de opleiding in het Duits?
Omdat het een Oostenrijkse opleiding is en je ook een Oostenrijks diploma krijgt. Om bevoegd te zijn, om in Oostenrijk en in andere Duitstalige landen les te geven, dient de opleiding in het Duits zijn. 

8 Hoe goed moet je Duits zijn?
De voertaal van de opleiding is Duits. Tijdens het examen aan het einde van de opleiding dien je in staat te zijn een deel van een snowboardles in het Duits te geven. Tijdens de opleiding doe je hier veel routine in op. Je hoeft dus niet vloeiend in het Duits te zijn. Duits verstaan en redelijk spreken is wel een must. 

9 Kan ik mezelf in NL al voorbereiden op de cursus?
Voorafgaande aan de opleiding worden er altijd extra trainingen gegeven in Nederland. Deze trainingen worden aangeboden aan diegene die zich optimaal willen voorbereiden op de cursus of die wat extra training nodig hebben. Alle deelnemers mogen de trainingen volgen. Deelname is facultatief.

10 Wie zijn de opleiders?
Aangezien de opleiding gegeven wordt door de ÖSV waar ook het hele snowboard en ski A kader onder valt hebben we zeer veel ex - wereldtoppers en olympiërs in ons opleidingsteam zoals: Nici Pederzolli: meervoudig Worldcup Halfpipe winnaar, Karl Heinz Zangerl & Gitti Köck: meervoudig wereldkampioenen slalom en reuzeslalom.
Trainers zijn bijvoorbeeld Alex Rottman: bondscoach Freestyle team Duitsland, Bernd Krug, Tom Weninger, Walter Hinterhölz: bondscoach en trainers Team Oostenrijk. Sjoerd Remmelink: ex-wedstrijdboarder en Nederlands hoogst opgeleidde snowboarder; Staatlich geprüfter snowboardlehrer, -trainer en -gids.

11 Wat voor diploma krijg je? 
Je eerste diploma dat je behaald is het Anwärter diploma uitgegeven door het Oostenrijkse Ski en Snowboardverband (ÖSV, Snowboard Austria).

12 Wat is het slagingspercentage? 
Het examenniveau ligt vast. Het slagingspercentage hangt dus direct samen met het niveau van de groep in het algemeen. Maar als we een percentage moeten aangeven is dat tussen de 50 % – 100%.

13 Is de opleiding zwaar? 
Het zijn 7 zeer intensieve en lange dagen dus uitgerust aan de opleiding beginnen is een aanrader.

14 Wanneer kan ik aan de Landes beginnen? 
Indien je een positief afgesloten Anwärter diploma (of NSkiV, snowboardleraar A) hebt, 2 weken werkervaring (lesgeven) hebt en minimaal 17 jaar bent. 

15 Indien ik niet slaag kan ik dan herexamen doen?
Indien je een praktijkvak niet gehaald hebt mag je herexamen doen in de eerst volgende opleiding die minimaal 2 maanden na je examen is. (oktober ? herexamen in december). Indien je twee praktijkvakken niet gehaald hebt moet je de gehele cursus herhalen. 

16 Wat zijn de kosten van een herexamen? 
De kosten voor een herexamen bedragen € 30,-. Een extra trainingsdag in Oostenrijk voorafgaande aan je herexamen € 20,-.

17 Moet ik stage lopen na mijn Anwärter? 
Nee, je kunt direct solliciteren voor een baan. Wel kun je pas doorgaan met je Landesopleiding als je minimaal 2 weken als Anwärter leraar gewerkt hebt.

18 Wat houd het ÖSV lidmaatschap in? 
ÖSV Lidmaatschap:

 • Verzekering: Aansprakelijkheids-, rechtsbijstand-, ongevallenverzekering
 • berging en transport van de piste.
 • Tot 10 % korting op de liftpas bij verschillende skigebieden.
 • Ski Austria Magazine (bijbetaling voor porto in het buitenland) 
 • Deelname aan opleidingen, bijscholingen en camps van de ÖSV
 • Een leraren ID

Ook kun je verschillende kortingen krijgen bij de diverse snowboardmerken: www.snowboarding-austria.com. Eén keer per jaar (in september of oktober) wordt er een brief naar alle leden gestuurd waarin je je lidmaatschap kunt verlengen.

19 Wat houdt het Ripstar Membership in?
Check Membership op de site voor uitgebreide uitleg.

20 Ben ik verzekerd tijdens de opleiding? 
Elke deelnemer dient zelf een reis- en ziektekostenverzekering te hebben afgesloten. En gezond aan de opleiding te beginnen.

21 Moet ik zelf solliciteren? 
Ja, na het behalen van de opleiding kan je gaan solliciteren als snowboardleraar. Je dient dit zelf te doen. Tijdens de opleiding krijg je verschilde tips over het solliciteren.

22 Kun je eerder aanreizen of later vertrekken? 
Ja, dat is mogelijk. Wel dien je zelf je extra overnachtingen te regelen. Informatie over het hotel zoals mailadres en telefoonnummer ontvang je van ons ruim van te voren. 

23 Wanneer sta ik definitief ingeschreven?
Je inschrijving is geldig als je van Ripstar de schriftelijke bevestiging hebt ontvangen en je de aanbetaling à € 100,- hebt voldaan.

24 Moet ik een toelatingstest doen?
Nee.

25 Moet ik op hardboots?
Nee, je mag op je eigen materiaal naar keuze staan. 

26 Hoe lang is je Anwärter geldig?
Je Anwärter is altijd geldig nadat je je diploma gehaald hebt. 4 jaar na het behalen van je opleiding dien je een nascholing te doen als je nog niet door bent gegaan of wilt gaan met je Landesopleiding.

27 Hoe en wanneer moet ik de opleiding betalen?
Bij je inschrijving doe je een aanbetaling van € 100,-. Deze dient te worden overgemaakt t.n.v. Ripstar NL h/o Sjoerd Remmelink ABN-AMRO Doetinchem, rekeningnummer NL67ABNA0609356070 (o.v.v. naam en cursus datum). Het restant bedrag dient uiterlijk 6 weken voor aanvang van de cursus aan ons te zijn voldaan. Je ontvangt hiervoor een factuur.

28 Wat gebeurt er als ik annuleer? 
Bij annulering gelden onze reisvoorwaarden.

29 Hoe vaak is er een Anwärter opleiding per jaar?
De Anwärter wordt meestal zo’n 7 keer per jaar gegeven in de volgende maanden; januari , februari, maart, april, juli, oktober, november en december.

30 Wat is de minimum leeftijd? 
Wij hanteren de minimum leeftijd van 16 jaar, aangeraden wordt om vanaf 18 jaar aan de opleiding te beginnen. Ben je jonger dan 18 en wil je meedoen neem dan contact met ons op.

31 Welke nationaliteiten doen er mee aan de opleiding?
De opleiding is vrij internationaal, zo nemen er naast Oostenrijkers en Nederlanders, ook Belgen, Duitsers, Denen, etc. deel aan de opleiding.

32 Waarom verschillen de prijzen tussen de verschillende Anwärter opleidingen?
De prijsverschillen worden veroorzaakt doordat de opleiding in verschillende gebieden gegeven word. De prijzen van accommodatie en liftprijzen zijn niet in alle gebieden gelijk.

33 Wanneer kan ik aan de Landes beginnen?
Indien je een positief afgesloten Anwärter diploma (of NSkiV, snowboardleraar A) hebt, 2 weken werkervaring (lesgeven) hebt en minimaal 17 jaar bent. Hiervan dien je een bewijs te sturen of te mailen bij je inschrijving.

34 Wanneer kan ik deelnemen aan de cursus Alpinkurs?
Je kan je aanmelden voor de cursus Alpinkurs zodra je je Landesopleiding positief hebben afgesloten. Het kopie van de Landesdiploma moet bij inschrijving meegestuurd of gemaild worden.