In april organiseren we een unieke reis naar Haines, Alaska. Een 12-daagse ski expeditie naar één van de mooiste plekken ter wereld! Net als de rijders in de Deeper film zullen we met een vliegtuig naar de gletsjer vliegen, waar we overnachten in tenten en we al onze bochten moeten verdienen door eerst omhoog te klimmen.

Alaska Expeditie

Stel je voor, ’s ochtends wakker worden en het eerste wat je ziet zijn steile afdalingen, spines, poeder, etc… en dat alles in de bergen die de meesten alleen uit de films kennen! Geen andere mensen in de buurt, maar de bergen voor ons alleen. Deze trip brengt het skiën naar een volgend level. Niet voor iedereen weggelegd, maar wel een hele bijzondere ervaring!


Locatie

Haines is al een aantal jaren DE spot voor filmcrews om te heliskiën in Alaska. Bekend van vele skifilms. Haines ligt in het zuid-oosten van Alaska, in het Wrangle-St. Elias park, een gebied dat bekend staat om de steile runs, spines, diepe pow en vooral de rust. Hier is het nog mogelijk om first descents te maken en wekenlang niemand tegen te komen.

Door de unieke ligging aan de golf van Alaska krijgt het gebied veel, heel veel sneeuw. De bergen liggen direct aan de oceaan en grote stormen vanuit de Stille Oceaan brengen jaarlijks enorme hoeveelheden verse sneeuw In dit gebied zijn er zelfs gletsjers die nog steeds groeien!

Alaska Expeditie

Naast deze bizarre hoeveelheid sneeuw is er ook heel veel wildlife te vinden in het gebied. Grote kans dat je langs de kust grizzly beren, zwarte beren, elanden, walvissen, orka’s of zeearenden tegenkomt.

Om deze trip tot een succes te maken, werken we samen met Alaska Mountain Guides. Een lokaal gidsenbureau, dat ervaring heeft met expedities over de hele wereld. Naast een lokale gids, zal ook één van de Ripstar pro’s meegaan om de groep te begeleiden.


Accommodatie

We verblijven tijdens deze reis in tenten op de gletsjers. Meer informatie op aanvraag.

Alaska Expeditie


Programma

Het programma voor deze 12 daagse expeditie zal er ongeveer als volgt uit zien:*

Dag 0: Aankomst en ’s avonds een bijeenkomst
Dag 1: Voorbereidingen
Dag 2: Vertrek richting de gletsjer
Dag 3-11: Klimmen, skiën, Living Life!
Dag 12: Terugkeer in Haines

De avond voor de expeditie zullen we in Haines bij elkaar komen om elkaar en de gidsen beter te leren kennen en alle persoonlijke uitrusting te bespreken. De volgende dag zullen we besteden aan alle voorbereidingen die nodig zijn voor zo’n expeditie. Het passen van materiaal, het inpakken van het voedsel, controle van al het expeditiemateriaal en dan kunnen de laatste dingen nog bij de winkel gehaald worden, zodat we zeker weten dat we alles bij ons hebben en alles goed werkt.

Alaska Expeditie

Op dag twee gaan we dan echt richting de gletsjer. Met een ski-vliegtuig zullen we in groepjes naar de gletsjer worden gevlogen, waar we ons basiskamp opzetten. Vanaf dan zullen we elke dag gaan klimmen en skiën. Afhankelijk van onze plannen zullen we soms al in het donker moeten vertrekken, om bij zonsopgang onze eerste lijnen te kunnen zetten! De eerste dagen zal er meer aandacht zijn voor de klim- en touwtechnieken, zoals het lopen in touwgroepen, gletsjerspleetreddingen, enz…

De laatste dag zullen we weer terugkeren naar de bewoonde wereld. Afhankelijk van het weer, kan het zijn dat we opgehaald worden met een vliegtuig, of dat we afdalen tot de kust en daar worden opgehaald met een boot.

* Het exacte programma zal afhankelijk zijn van de weer,- en sneeuwcondities.


Niveau

Wat moet je kunnen? Deze trip is uniek, maar niet voor iedereen weggelegd. Je conditie moet zeer goed zijn, want elke afdaling die we willen maken, zullen we eerst omhoog moeten lopen. Een 4-5 uur klimmen zal geen uitzondering zijn. Je skiskills zijn minstens zo belangrijk. Een flink aantal jaren ervaring met off-piste skiën is vereist en ervaring met touren is gewenst. Zou je graag mee willen, maar weet je niet zeker of je de juiste skills hebt? Stuur ons dan vooral een e-mail op snow@ripstar.nl, dan kunnen we samen beoordelen of dit voor jou is weggelegd.

Tijdens de expeditie zal er ook veel aandacht zijn voor het leren omgaan met dit ruige terrein. Zoals het lopen in touwgroepen, gletsjerspleetreddingen, etc…

Afdalen:     
40-45 graden. Steil terrein, couloirs en pittige wanden. Lange stukken 40 à 45 graden (+ 200 m). Echt alpiene terrein. Je beheerst de jumpturn in alle omstandigheden.

Conditie:     
Uitstekend; Herman Maier: een volle dag hiken.

Ervaring:     
Je hebt al flink wat ervaring opgedaan in onbekend terrein, uit het zicht van de pistes.

Klimmen:     
Tour plus < 38 graden, vallen kan een probleem opleveren. Redelijk steil terrein. Bij ijzige omstandigheden al erg moeilijk.

Materiaal:     
Klimmen: stijgijzers, ijsbijl, klimgordel(alpine licht).

Kennis:     
Je hebt al heel wat kennis opgedaan via cursussen en opleidingen. Je bent veel zelfstandig op pad waarbij je, je eigen beslissingen neemt. Daarnaast beschik je over basis EHBO-kennis.


Materiaal

Hoe zit het met de toerski's?

Wij raden je voor deze reis brede freerideski's met toerbindingen en vellen aan. Wanneer je zelf geen geschikt eigen materiaal hebt, is het mogelijk om bij Ripstar voor een week, of voor een paar dagen brede freerideski’s met toerbindingen en vellen te huren van het merk Salomon.

Wat houdt de safetyset in?

Bij Ripstar kun je deze week ook een safetyset huren; dat wil zeggen een lawinepieper, een schep en een sonde. Mocht je deze uitrusting zelf al bezitten, neem deze dan vooral mee. Ripstar werkt met de splinternieuwe Ortovox 3+ lawinepiepers. Deze 3-antenne apparaten werken nog preciezer en makkelijker dan andere modellen. Avalanche Safety Set

Hoe zit het met de Lawine airbag?

Het gebruik van een lawine airbag is verplicht tijdens al onze off-piste reizen. Wanneer je deze niet zelf in je bezit hebt is het mogelijk deze te huren bij Ripstar. Ripstar werkt met Ortovox lawine airbags. Het splinternieuwe Avabag systeem is het lichtste en meest compacte systeem op de markt en is ontwikkeld door de oprichters van Snowpulse. We hebben zowel de Freerider 22l met ingebouwde backprotector als de ultralichte Ascent 30L

Is het dragen van bescherming verplicht?

Het dragen van een helm is verplicht. Het freeriden brengt zoveel risico’s met zich mee dat je geen maatregelen genoeg kunt nemen. Tegen meerkosten is het mogelijk om bij Ripstar een helm te huren.

Wat moet je verder zelf niet vergeten?

 • Goggle (sneeuwbril met liefst een donker en een licht glas)
 • Zonnebril (voor tijdens het hiken en op de terrasjes)
 • Zonnebrand & lipbescherming (watervast met min. factor 15)
 • Skikleding (Minimaal waterkolom 5000mm en goed ademend)
 • Technisch ondergoed, muts en handschoenen
 • Vrijetijdskleding
 • Toiletspullen (evt. medicijnen)
 • Geld, legitimatie en verzekeringspasjes
 • Een kleine fotocamera, muziek en films maken je verblijf nog aangenamer! 

Vervoer

Vervoer is niet inbegrepen in deze reis. Je zult zelf voor vervoer moeten zorgen. Het beste kan je vliegen naar Whitehorse [CAN] en vandaar uit doorreizen naar Haines [USA].

Alaska Expeditie


Data & Prijzen

Alaska [USA], TBA (april 2017), € TBA,-

Inclusief

 • 11 dagen berggids
 • 12 overnachtingen in tenten
 • 12 dagen maaltijden
 • Theorie clinics
 • Gebruik Mammut lawineairbag
 • Ripstar Membership
 • Persoonlijke uitrusting
 • Bergsportverzekering
 • Vervoer Nederland - Haines, Alaska

Optioneel

 • Veel van de benodigde persoonlijke uitrusting is ook te huur (slaapzakken, matjes, klimmaterialen, etc...)

Custom

Custom

Met een groep vrienden zelf de datum bepalen en je programma samenstellen? Kijk dan eens bij onze custom reizen. De trip wordt dan speciaal op jouw wensen afgestemd en zo een gegarandeerd succes. 

Snowboarder?

Ben je een snowboarder en wil je met een bevriende groep skiërs mee op één van onze reizen? Dan ben je natuurlijk welkom! Hou er alleen rekening mee dat onze gidsen op ski's staan en ze je misschien niet kunnen helpen met het verbeteren van je snowboardtechniek. Ben je zelf op zoek naar een freeride/backcountry trip op snowboard? Kijk dan eens bij Ripstar Snowboard Travel. Ripstar Snowboard biedt freeride snowboard reizen en backcountry snowboard reizen aan.


Verzekering

Reizen en op vakantie gaan doe je voor je plezier. Daar wil je dus van genieten. Toch kan er altijd wat gebeuren. Diefstal, een ongeluk of ziekte. Het kan ons allemaal overkomen; ook op vakantie.

Mocht er toch iets vervelends gebeuren, dan ben je met een reisverzekering goed beschermd tijdens de reis en met een annuleringsverzekering wanneer u niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren.

Gaat u met ons mee off-piste? Let dan goed op dat uw reisverzekering ook off-piste met een gediplomeerde gids dekt. Wij raden de verzekeringen van de NKBV aan.

NKBV Verzekeringen